Hij was te bewonderen als Zwarte Piet in Het Sinterklaasjournaal, hij is een van de weinige Nederlanders die een selfie heeft met Willem-Alexander en Máxima én hij was maandenlang elke ochtend vrolijk aan het ochtendgymnastieken met Olga Commandeur in het programma Nederland in beweging. En dat is slechts een aantal van de vele bijzondere dingen die ondernemer Paul van Schaijik op zijn cv heeft staan.

Inhoudsopgave

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

Lees ook het volledige magazine online

Maar ondernemer is hij bovenal, deze lange Brabander met een vriendelijke, ontwapenende mimiek en intonatie. Een ogenschijnlijk normale man met een levensverhaal waar je ademloos naar kunt luisteren. Ondernemerschap is daarin de rode draad.

‘Ondernemer dat bén je’

“Het is net als met Sinterklaas: ondernemer word je niet, dat bén je. Toen ik 9 was handelde ik al in klauwhamers die ik bij mijn vaders elektronicazaak vandaan haalde. Dat waren bijzondere hamers in die tijd, de jaren ’70. Mensen vonden het fantastisch dat je met de hamer spijkers uit de muur kon trekken. Ik verkocht ze dan ook voor 15 gulden per stuk op marktjes, terwijl een ‘gewone’ hamer een gulden of 10 kostte.”

Paul als Zwarte Piet met Dieuwertje Blok, de presentatrice van Het Sinterklaasjournaal. 

Handelen heeft Paul sinds die tijd altijd gedaan. “Ik zat op een internaat in Engeland en wist daar een goedkope supermarkt te vinden waar ik nep-Marsen, -Nuts en andere snoeprepen kon kopen. Die verkocht ik aan de andere leerlingen op het internaat. En zo heb ik daar nog wel een en ander gedaan. Uiteindelijk ben ik feesten gaan organiseren waar ik entree voor vroeg.”

Werken in het familiebedrijf

Eenmaal terug in Nederland is Paul het elektronicabedrijf van zijn vader, Elektrowarenhuis Leo van Schaijik Osnabrugge, ingegaan. “Ik deed daar van alles en nog wat, verkopen, bezorgen, inkopen, noem maar op. Op een gegeven moment hebben mijn zusje en ik met onze partners het bedrijf overgenomen. We hebben heel wat filialen geopend.”

Een video uit de tijd van het Elektrowarenhuis.

Toen het webwinkelen populair werd, waren er Paul en zijn zwager er snel bij. “We deden iets wat eigenlijk ‘not done’ was. De wasmachines en dergelijken die we in de winkels hadden staan, online goedkoper verkopen via elektrokoopjes.nl. Daar waren andere elektronicazaken natuurlijk niet blij mee. Maar het liep storm. Alleen zagen wij zelf ook dat mensen steeds minder in onze winkels kochten en steeds meer online. Dat leidde tot frustraties bij mijn personeel. Zij deden hun best, maar klanten kochten niet gauw meer. In 2011 hebben we ons hele bedrijf overgedaan aan De Harense Smid, inclusief onze online activiteiten. We kregen een goed aanbod, maar ik kan je vertellen: een onderneming stoppen die je ouders hebben opgebouwd, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar op tijd stoppen is ook ondernemen.”

‘Als ondernemers moet je elkaar helpen’

De verkoop van het Elektrowarenhuis betekende niet dat Paul stil kwam te staan. De vrolijke Brabander lijkt van de ene kans in de andere gevallen. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn enorme netwerk. “Als ondernemers moet je elkaar verder helpen. Ik ken veel ondernemers die ik iets gun en vice versa. We hebben de afspraak: als we iets voor elkaar doen, dan doen we het met volle overgave. Niemand zal ooit teleurgesteld zijn over een ondernemer die ik hem heb aangeraden.”
Het helpen van andere ondernemers is een belangrijk onderdeel van Pauls dagelijks leven. “De galerie in Nijmegen waarin wij nu dit interview zitten te doen is daar een voorbeeld van. Dit pand is van mijn familie en het stond leeg. Kunstenaar Richard Smeets was op zoek naar een plek om zijn kunstwerken onder de aandacht te brengen en hij leent deze ruimte nu een aantal maanden. Een ander mooi voorbeeld is een klus die ik aanstaande vrijdag ga doen. Rob Stenders vertrekt bij 3FM en als afscheidscadeau wordt zijn tuin onder handen genomen. In die tuin moet kunstgras komen. Ik heb ervoor gezorgd dat daar kunstgras komt te liggen van Hofmans Tapijten in Cuijk. In mijn ogen heeft eigenaar Twan het beste kunstgras dat er is.”

Rob Stenders en Antonie Kamerling

Dat Paul in de tuin van Rob Stenders gaat klussen komt doordat hij regelmatig in Stenders’ radioshow te horen was als ‘vriend van de show’. En dat is niet het enige mediaklusje dat de drukbezette Brabander op zijn naam heeft staan. Door een toevallige ontmoeting met Antonie Kamerling heeft hij een rolletje in Allstars 2 weten te bemachtigen. “Helaas ben ik uit de film geknipt, maar ik heb wel een dag op de set meegedraaid. Dat was fantastisch.”
Een andere toevallige ontmoeting met De Sjonnies zorgde ervoor dat hij samen met hen het bescheiden EK-hitje ‘Oranjeeeh’ uit kon brengen in 2012. Dat nummer viel zo in de smaak bij prinsesjes Amalia en Alexia dat Paul op verzoek een karaoke-versie van het nummer heeft afgeleverd bij het landgoed in Wassenaar waar de koninklijke familie woont. Dit leidde er tijdens het WK in Brazilië toe dat Paul de stoute schoenen aantrok en op het koninklijk paar af is gelopen om te vragen of de prinsesjes blij waren met het cd’tje. Hier hield hij een selfie met de koning en koningin aan over. Daarnaast was Paul door een ontmoeting met Olga Commandeur elf maanden te bewonderen als een van de enthousiaste deelnemers in het programma Nederland in Beweging en kreeg hij een rol als Zwarte Piet in Het Sinterklaasjournaal. “Ze waren op zoek naar een grote Brabander, zo kwam ik in the picture.”

De clip van Pauls EK-hitje ‘Oranjeeeh’.

Pauls bijzondere selfie.

Paul in de studio van Nederland in beweging.

Strong Viking Run

Tussen al deze mediaschnabbels door onderneemt Paul nog altijd. “Ik ben co-founder van de Strong Viking Obstacle Run. Als deelnemer leg je een parcours af waarin je je angsten leert overwinnen. Je moet door ijswater heen, komt schrikdraad tegen, wordt geconfronteerd met grote hoogtes en kleine ruimtes. Zelf doe ik vaak mee. Meedoen is het doel, niet winnen. It’s a challenge, not a race.”

‘Ik heb nog nooit iets gewonnen’

Dat past volledig bij Pauls levensfilosofie. “Je hoeft niet te winnen, zolang je jezelf maar succesvol voelt. Ik heb nog nooit iets gewonnen en dat gaat ook niet gebeuren, maar ik voel me wel heel succesvol. Ik hoef geen enorme rijkdom, je kunt toch maar op één toilet tegelijk zitten.” Toch is er iets waardoor Paul zich nog succesvoller zou voelen. “Al is het doel op zich niet belangrijk. Het is vooral de weg ernaartoe waar je van moet genieten. Maar mijn ultieme droom is acteur worden. En dan het liefst internationaal.” En gezien zijn andere bijzondere ervaringen gaat hem dat wellicht nog wel lukken ook.

Lees ook het volledige magazine online

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Lees ook…
Strategisch samenwerken kan een goed idee zijn. Samen met een zakelijk partner of meerdere partners heb je meer te bieden, en dat vinden klanten vaak…
Het leven van een ondernemer kan intens zijn. Je wilt alles uit je bedrijf halen en er ook zijn voor je familie en vrienden. En niet te vergeten: af en…
Niemand wordt blij van lastige klanten. Toch is het iets waar veel ondernemers vroeg of laat mee te maken krijgt. Misschien is de kritiek die je…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…