Ga jij een autoverzekering afsluiten? Dan wordt je gevraagd of je de auto privé of ook zakelijk gebruikt. Het gebruik van de auto kan invloed hebben op de premie. Ook zijn er enkele verzekeraars die uitsluitend auto's verzekeren die voor privégebruik dienen. Wij zetten enkele praktische verschillen tussen een privé en zakelijke autoverzekering op een rij.

Wat valt onder privégebruik auto?

Allereerst is het handig om onderscheid te kunnen maken tussen het privégebruik en het zakelijke gebruik van je auto. Woon-werkverkeer valt namelijk altijd onder privégebruik. Ook als je de auto slechts een enkele keer zakelijk rijdt kun je bij het afsluiten van de autoverzekering aangeven dat je privé rijdt. Als jij de auto dus alleen gebruikt om naar je werk en terug te rijden, verzeker je deze privé.

Je gebruikt jouw auto zakelijk als je de auto of bus bijvoorbeeld gebruikt voor goederenvervoer, betaald personenvervoer, koeriersdiensten of wanneer je een rijschool hebt. Een auto van de zaak die op je balans staat moet altijd verzekerd worden met een zakelijke autoverzekering. 

Verschil particuliere en zakelijke autoverzekering

Vaak is een privé autoverzekering goedkoper dan een zakelijke autoverzekering. Wel biedt een zakelijke autoverzekering diverse voordelen. Zo heb je de mogelijkheid om wisselende bestuurders te laten rijden en kun je ervoor kiezen om de btw te verrekenen. Doordat de schade in dit geval ook exclusief btw wordt uitbetaald, betaal je een lagere premie.

Net als bij een particuliere autoverzekering heb je de keuze uit verschillende dekkingen wanneer je een zakelijke autoverzekering afsluit. Zo kun je bijvoorbeeld een goederentransportverzekering afsluiten als je de zakelijke auto gebruikt voor goederenvervoer. Doordat bedrijfsauto’s veel kilometers rijden en vaak meerdere bestuurders hebben lopen deze auto’s meer risico op schade, waardoor de premie hoger is dan voor een particuliere autoverzekering.

Grijs kenteken verzekeren

In principe wordt een bestelauto of busje met grijs kenteken altijd zakelijk verzekerd. Als je ondernemer bent en een grijskentekenvoertuig in de zaak opneemt, valt dit namelijk altijd onder het zakelijk vermogen. Ondanks dat je dus meer premie betaalt aan de zakelijke autoverzekering, is het fiscaal vaak wel interessant om een grijs kenteken te rijden. Zo krijg je onder andere een vrijstelling van de Bpm, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen, en kun je de btw over de aankoop van de bestelauto aftrekken. Daarnaast betaal je een lager tarief aan wegenbelasting.

Er zitten wel wat haken en ogen aan de vrijstelling van de Bpm verbonden. Zo moet je meer dan 10 procent van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. Ook mag je de bestelauto niet ombouwen tot een personenauto of verkopen voordat deze vijf jaar oud is. Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is het soms mogelijk om de Bpm te verrekenen met een lagere premie als gevolg.

 

Allianz, partner van De Zaak

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening, met een aanwezigheid in meer dan 70 landen en meer dan 140.000 medewerkers in dienst van ruim 86 miljoen klanten. Durf gerust!

Bekijk alle artikelen van Allianz >

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter