Samenwerken met zakelijke partners kan op veel manieren, bijvoorbeeld in een kostenmaatschap. Wat is dat precies, een kostenmaatschap?

Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd: 
“Ik hoorde tijdens een netwerkbijeenkomst dat een kostenmaatschap eevn van de beste manieren is om samen te werken met andere ondernemers. Wat is dat precies, een kostenmaatschap? Ik heb er nog nooit van gehoord. Wat zijn de voor- en nadelen?”

Antwoord van Martijn Croon, adviseur bij De Zaak
De term ‘kostenmaatschap’ wordt gebruikt om duidelijk te maken op wat voor manier partners met elkaar samenwerken. Het is geen officiële term, maar een van de vormen van de rechtsfiguur ‘maatschap’, zonder rechtspersoonlijkheid.”

“Het is een veel voorkomende samenwerkingsvorm waarbij partners afspraken maken over, de naam zegt het al, het delen van kosten. Denk aan verzekeringen, de huur van een kantoorpand en marketingkosten. Kosten die je anders in je eentje zou maken, deel je dus met anderen.”

“Iedere partner behoudt zijn eigen klanten. Die worden als het ware buiten de maatschap gehouden. Inkomsten die van jouw klanten komen, zijn dus ook echt van jou. Je treedt wel onder één naam naar buiten, waardoor je als volwaardiger bedrijf overkomt en kans maakt op grotere opdrachten.”

“Er worden wel afspraken gemaakt over onder meer besluitvorming, het verdelen van baten en lasten en toe- en uittreden van maten, of vennoten.”  

Voorbeeld van een kostenmaatschap
“Laat ik een voorbeeld geven van hoe ondernemers in een kostenmaatschap kunnen samenwerken. Een webbouwer en een expert op het gebied van zoekmachinemarketing slaan de handen ineen. De webbouwer kan de zoekmachine-expert inschakelen om sites die hij voor zijn klanten bouwt, goed vindbaar te maken in zoekmachines. De webbouwer spreekt met de zoekmachine-expert een tarief af voor zijn diensten en betaalt hem. Dat bedrag  factureert de webbouwer dan weer door aan zijn klant. Om er voor te zorgen dat het geld dat klanten betalen bij de juiste partner terechtkomt, worden er op naam van de maatschap verschillende bankrekeningnummers geopend, één per partner.”

Nadelen
“Onder één naam naar buiten treden kan ook nadelig uitpakken. Als een van de partners de boel in het honderd laat lopen, dan straalt dat natuurlijk ook op de andere partners af. En binnen een kostenmaatschap ben je als partner hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die andere partners uit naam van de maatschap aangaan.”

Lees ook:
– Zelfstandig én samenwerken? Vorm een coöperatie »
– Online tools voor goed en veilig samenwerken »
– “Is mijn webbouwer aansprakelijk voor schade omdat mijn site niet werkt?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…