Je hebt je nieuwe bedrijf aangemeld bij de Kamer van Koophandel en al snel volgen er allerlei zakelijke aanbiedingen. Eén daarvan is het gunstige zakelijke energiecontract. Maar hoe gunstig is zo'n contract nu echt?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Belofte van veel voordeel

Energiekosten zijn in de meeste gevallen een redelijk grote kostenpost voor het midden‐ en kleinbedrijf. Interessant dus voor energieleveranciers. Vrijwel elk nieuw bedrijf wordt benaderd met een aantrekkelijk verpakt zakelijk energiecontract. Ze beloven je dat het afsluiten ervan een grote stap is bij het terugdringen van onnodige kosten.

Zakelijk versus particulier

In eerste instantie lijkt het inderdaad alsof je met een zakelijk contract goedkoper uit bent dan met een particulier contract. Energiebedrijven geven allemaal aan dat de kosten voor zakelijke energie altijd lager zijn. Ook is een deel aftrekbaar bij de belasting. Dit klopt in principe allemaal, maar er zijn nogal wat zaken waar u rekening mee moet houden. Weet waar u aan begint, voordat u definitief een zakelijk energiecontract afsluit.

Exclusief btw

De tarieven voor een zakelijk energiecontract worden altijd exclusief btw aangeleverd. Als een particulier contract er naast wordt gehouden lijkt het zakelijke veel goedkoper. Dat komt mede doordat in een later stadium pas wordt vermeld wat alle bijkomende kosten, zoals vastrecht en metingen, uiteindelijk bedragen.

Werkelijk verbruik

Het komt veelvuldig voor dat een zakelijke aansluiting maandelijks op werkelijk verbruik wordt afgerekend. In koude maanden betaal je daardoor mogelijk veel meer door hoger energieverbruik.
Dat geldt overigens alleen mee bij een variabel contract. Met een variabel contract loop je altijd het risico van prijsstijging.
Bij een vast energiecontract is daar geen sprake van. Ga altijd wel goed na of in de kleine letters niet alsnog een verkapte prijsverhoging bij levering mogelijk is.

Tarieven variabel contract

Met een variabel contract kan je – zowel zakelijk als particulier – veel energie en kosten besparen door vooral te werken tijdens daluren. Gedurende daluren betaal je namelijk minder voor stroomverbruik dan tijdens de overige uren. Omdat veel consumenten en bedrijven overdag en van maandag tot en met vrijdag werken, moet er meer voor deze uren worden betaald wat energie betreft. Heb je de keuze én kan je het opbrengen, dan is het altijd gunstig om tijdens daluren te werken. Een variabel, zakelijk, contract kan dan gunstig zijn.
Het lagere of daltarief wordt altijd in het weekend en tijdens feestdagen berekend. In het overgrote deel van Nederland geldt het lagere tarief van 23.00 tot 7.00 uur. In Noord‐Brabant en Limburg zijn de daluren echter van 21.00 tot 7.00 uur.

Kosten administratie

Bij bedrijven worden er meestal administratiekosten in rekening gebracht, daar waar particulieren deze als extra service krijgen aangeboden. Ook daar zit een deel van de verborgen kosten.

Aanvullend abonnement meetbedrijf

Soms is het zo dat voor het maandelijks aflezen van je aansluiting een verplicht aanvullend abonnement bij het
meetbedrijf moet worden afgesloten. Dit kan enkele tientallen euro’s per maand extra kosten. Om het zakelijk contract aantrekkelijk te houden, worden deze kosten in eerste instantie vaak niet gecommuniceerd.

Fiscaal aftrekbaar

Het klopt dat een deel van je energiekosten kan worden afgetrokken van de fiscale winst, maar alléén wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Let op: Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw heb je mogelijk minder of zelfs geen recht op btw‐aftrek.
  • Heb je thuis apparaten die veel energie verbruiken en die op je ondernemingsbalans vermeld staan, dan mag je deze energiekosten aftrekken van je fiscale winst. Wanneer je registreert hoe vaak je alles gebruikt, kan je dit doorbelasten. De precieze berekening staat hier.
  • Je kunt daarnaast een deel van de energiekosten aftrekken in de btw‐aangifte. Daarvoor is een werkruimte vereist die aan de wettelijke eisen van de eigen opgang en het toilet voldoet. In dat geval mag je een evenredig deel van de energie aftrekken. Gebruik je  bijvoorbeeld 30% van je huis als werkruimte gebruikt, dan mag je hetzelfde  percentage van de totale energiekosten aftrekken.
  • Ga altijd zorgvuldig bij de Belastingdienst na of je voldoet aan alle verplichtingen en eisen. Zo wordt je getoetst op zelfstandigheid, geldt er een inkomenseis en moet een bepaald deel van het inkomen vanuit de werkruimte worden verdiend. Kijk hier of je in aanmerking komt voor belastingaftrek.
Omdat de regelgeving nogal complex is en regelmatig wijzigt, is het raadzaam om eventuele aftrek van je zakelijke energiekosten altijd met je belastingadviseur of boekhouder door te nemen.

Kosten vastrecht

Houdt er rekening mee dat energiebedrijven alleen invloed hebben op de levering van stroom en de prijs van dat deel. Het vastrecht wordt bijvoorbeeld niet door hen bepaald. Zo kan het dat voor het vastrecht van een zakelijke aansluiting een hogere prijs wordt berekend. Dit soort aansluitingen krijgt namelijk vaak een hoger vermogen mee en kost zodoende meer.

Rechten zakelijk contract

Als zakelijke consument valt u niet onder het consumentenrecht. Bepaalde beschermingsmaatregelen vanuit de overheid zijn niet van toepassing. Zo wordt stroom eerder afgesloten bij een betalingsachterstand, heeft u kans op een hogere boete bij voortijdig opzeggen van contracten (tenzij anders overeengekomen met uw energieleverancier), mag uw contract stilzwijgend worden verlengd en heeft u geen recht op bedenktijd.

Voordeel zakelijk contract

Er is één heel groot voordeel bij het afsluiten van een (langdurig) zakelijk energiecontract. Vaak kan je een betere prijs overeenkomen – zeker als het om een langdurig contract gaat waar een behoorlijke hoeveelheid energie wordt afgenomen. Probeer daarom altijd een korting te krijgen op de totaalprijs.
Bedraagt het energieverbruik meer dan 3 x 80A? Dan ben je een
grootverbruiker en hiervoor gelden hele andere tarieven. Bent je niet zeker van je verbruik? Neem dan contact op met de netbeheerder van uw regio. Zij kunnen u verder helpen.

Vergelijken energie

Of je nu een zakelijk of particulier contract afsluit, het is altijd verstandig om alle cijfers goed door te rekenen. Zorg er altijd voor dat je het totale bedrag te weten komt, voordat je tekent. Daarnaast kan je het beste een
energie-vergelijking maken, waarbij je verschillende leveranciers en contracten naast elkaar bekijkt. Pas dan weet je helemaal zeker waar je aan begint.
Bron: Belastingdienst en ikwordZZPer.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
Als ondernemer kies je zelf waar je gas en stroom afneemt. Maar, heb je je huidige contract voortijdig gestopt? Ben je overgestapt naar een andere…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…