Ontvang tot 4 prijsopgaven van boekhouders uit de buurt

100% vrijblijvend | Lokale boekhouder zzp & MKB

Binnen 24 uur reactie

Gespecialiseerd in zzp & mkb

Zeer voordelige tarieven

Op basis van postcode geselecteerd

Belastingadviseurs en Boekhouders

''Ze hebben voor mij bij een aantal boekhouders mijn vraag neergelegd. ik heb hierop 4 reacties gehad. Sommigen waren goed voor mij, anderen wat minder.''

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

Remon, Beveiliger

100% vrijblijvend | Al 1172 x aangevraagd

Inkomstenbelasting aangifte

26 oktober 2020 in BELASTINGEN

Alles over correct aangifte doen

Elke Nederlander moet jaarlijks verplicht aangifte doen over de inkomsten bij de Belastingdienst. Maar hoe zit dat als ondernemer? Wanneer doe je aangifte en hoeveel belasting moet je afdragen? Hoe zorg je ervoor dat je het af te dragen bedrag zo klein mogelijk houdt? In dit artikel krijg je de antwoorden

Inkomstenbelasting (IB) wordt altijd achteraf vastgesteld door de Belastingdienst. Zowel personen die in dienst zijn als ondernemers doen op hetzelfde moment de aangifte voor de inkomstenbelasting. Meestal moet dit voor 1 mei gedaan zijn. Aan de hand van je boekhouding wordt berekend hoeveel belasting je moet betalen.

Inkomstenbelasting aangifte: Hoe moet ik aangifte doen?

Als zelfstandige met of zonder personeel doe je aangifte op dezelfde manier als werknemers: via de Aangifte Inkomstenbelasting die elk jaar op 1 maart begint. In dat programma vul je gegevens in die de Belastingdienst van je vraagt. Daar worden automatisch de juiste vragen gesteld, zodat je als ondernemer alle juiste stappen doorloopt. De benodigde gegevens haal je uit je boekhouding, die afgesloten moet zijn voor het jaar waar je belasting over betaalt.

Om vooraf te weten wat je over een jaar ongeveer gaat betalen, kun je via Mijn Belastingdienst een voorlopige aangifte invullen. Je schat daarbij in wat je winst uit onderneming is, minus de aftrekposten. Je krijgt dan een beeld wat je gaat betalen aan inkomstenbelasting. Dit bedrag kun je eventueel maandelijks opzij zetten of volledig vooruit betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Controleer allereerst of je voor de Belastingdienst wel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn is voor de Belastingdienst ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit aan de hand van een aantal factoren. Je kunt dit zelf controleren door de Ondernemerscheck te doen.


Als je inderdaad hiervoor in aanmerking komt, dan vul je bij de aangifte inkomstenbelasting in dat je inkomsten “Winst uit onderneming” zijn. Zo niet, dan geef je die aan als “Inkomsten uit overig werk”.

      

     Let op: je kunt wel ondernemer voor de BTW zijn, terwijl je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Waar betaal je inkomstenbelasting over?

Als ondernemer betaal je belasting over de winst die je hebt gemaakt in een jaar. Winst is het bedrag dat onder de streep overblijft als je de kosten van de omzet aftrekt. Als je de winst berekent, houd je rekening met kosten als afschrijving, huur bedrijfsruimte, gebruik van privé middelen, privégebruik van een auto of woning en andere zakelijke kosten.


Veel ondernemers betalen in het begin trouwens weinig inkomstenbelasting. Afhankelijk van de situatie is het zelfs mogelijk helemaal geen inkomstenbelasting verschuldigd te zijn, als je gebruik kan maken van meerdere aftrekposten.

Vind snel en eenvoudig de beste belastingadviseur uit jouw buurt

Inkomstenbelasting aangifte: kom je in aanmerking voor aftrekposten?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je in aanmerking komen voor interessante aftrekposten. Die zorgen ervoor dat het bedrag waar je belasting over betaalt lager uitvalt. Voor een aantal van deze aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium, dat 1225 uur per jaar bedraagt.


Een paar voorbeelden van deze aftrekposten zijn:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • Meewerkaftrek
  • Investeringsaftrek zoals de KIA, MIA, VAMIL of EIA.

De MKB winstvrijstelling is ook van toepassing als je niet voldoet aan het urencriterium. Deze bedraagt 14% en mag je aftrekken van de gemaakte winst. Deze vrijstelling wordt automatisch verrekend als je de aangifte invult.


Naast de zakelijke aftrekposten heb je ook recht op de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Dat zijn dezelfde heffingskortingen die je in loondienst zou ontvangen.


Wil je een snelle check doen of jij in aanmerking komt? Start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan >>

Inkomstenbelasting aangifte: vergeet de bijdrage Zorgverzekeringswet niet

Bij inkomen uit dienstverband betaalt de werkgever de verplichte inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziekenkostenverzekering (Zvw) aan de overheid. Als ondernemer betaal je deze zelf, naast de normale premie aan de zorgverzekeraar. Je doet hiervoor aangifte tijdens dezelfde aangifte inkomstenbelasting. In 2020 bedraagt de bijdrage Zvw 5,45% over de belastbare winst, oftewel de winst minus de aftrekposten. In 2021 is het percentage 5,75%.

Inkomstenbelasting aangifte lastig? Win advies in

Het kan een hele klus zijn om van de hoed en de rand te weten bij het doen van een correcte aangifte. Het is zeker mogelijk en als je goed ingelezen bent weet je precies waar je recht op hebt en kun je bijvoorbeeld volledig gebruik maken van alle aftrekposten.


Tip: Wil je liever gemak of zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan een belastingadviseur in. Die zorgt voor een 100% correcte aangifte en bespaart je veel tijd.

Vind snel en eenvoudig de beste belastingadviseur uit jouw buurt

LEES OOK...

BOEKHOUDING

BOEKHOUDING

BOEKHOUDING

BOEKHOUDING