Is een afspraak die een werkgever maakt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld over loonheffingen, ook direct bindend voor de werknemer?

Afspraak werkgever en fiscus

Een werknemer is niet gebonden aan afspraken die zijn werkgever met de Belastingdienst heeft gemaakt over de fiscale behandeling van een loonkwestie. Voor Rechtbank Haarlem is dat een uitgemaakte zaak: de rechtsbescherming van de werknemer wordt op onaanvaardbare wijze aangetast als hij gebonden zou zijn aan afspraken tussen derden, waar hij niet bij betrokken is.

Voorbeeld

Jan Rebel was in loondienst bij BV X. Rebel had in 2002 meegedaan aan een aandelenoptieplan bij zijn werkgever. In 2007, toen de blokkeringsperiode afliep, keerde BV X de waarde van de opties aan Rebel uit, in totaal € 8.964, en hield daarop € 4.664 aan loonheffing in.

Rebel verzette zich tegen die inhouding van loonheffing. Volgens hem hadden de opties al in 2002, bij toekenning, belast moeten worden, en niet pas na afloop van de blokkeringsperiode in 2007. BV X had dat wel zo afgesproken met de Belastingdienst, maar Rebel achtte zich niet gebonden aan die afspraak.

Rechtbank Haarlem stelde Rebel in het gelijk. Hij had zijn werkgever niet gemachtigd om namens hem afspraken met de Belastingdienst te maken over de fiscale behandeling van zijn participatie in het aandelenoptieplan. BV X stelde nog dat Rebel die machtiging had verleend door deel te nemen aan het aandelenoptieplan, maar de rechter wees dat standpunt af.

De rechtsbescherming van een werknemer zou op onaanvaardbare wijze geschonden worden als hij gebonden kon worden door afspraken tussen derden, zijn werkgever en de Belastingdienst, waarvan hij niet op de hoogte was en waaraan hij zich op geen enkele wijze had geconformeerd.

Commentaar

Een correcte uitspraak. De werknemer is immers degene die de loonheffing verschuldigd is, de werkgever treedt daarbij slechts als inhoudingsplichtige op, meer niet.

De werknemer heeft het volste recht om zelf zijn belangen te behartigen bij de loonheffing; hij kan niet gebonden zijn aan afspraken die zijn werkgever daarover buiten hem om met de Belastingdienst maakt.

Deze uitspraak maakt duidelijk dat werkgevers die bindende afspraken willen maken met de Belastingdienst over de inhouding van loonheffing, daar een machtiging van hun werknemers voor nodig hebben.

Lees ook…
Uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar moet je vóór 1 mei in het lopende jaar doen. Maak van deze…
Je bent ondernemer en geeft graag iets terug aan de maatschappij. Of je wil jaarlijks een bedrag schenken aan een goed doel. Of nog een andere…
Een onderneming die een investering doet, kan onder bepaalde voorwaarden investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je…
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als…
Bij de oprichting van een management-bv schuif je een vennootschap tussen jezelf en de onderneming waar je werkzaamheden voor verricht. Het is een…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…