De opmars van de elektrische auto is niet te stoppen. Vanaf 2035 is de aanschaf van nieuwe benzine- en dieselauto's in de EU zelfs helemaal verboden. Hoe voordelig is het voor zakelijke rijders om in 2022 over te stappen op elektrisch rijden? De Zaak praat je bij over de bijtelling elektrische auto 2022 voor ondernemers én werknemers met een zakelijke auto.

Inhoudsopgave

Wat is bijtelling auto?

Elke zakelijke rijder van een bedrijfsauto of leasewagen in Nederland moet extra belasting betalen. Afhankelijk van het voertuig telt de Belastingdienst een percentage van de catalogusprijs van het voertuig bij het loon van de werknemer op. Dit noemen we ook wel bijtelling. Elke maand wordt deze belastingverhoging verrekend met de loonbelasting van de werknemer of van de winst van de ondernemer.

Hoeveel procent bijtelling betalen we? De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van de auto. Er zijn twee tarieven, een lage bijtelling voor de nul-emissie elektrische voertuigen (en dus 0 gram CO2) en een hogere bijtelling voor alle andere voertuigen, waaronder ook de hybride auto’s. Elk jaar wordt de bijtelling en de uitstootgrens door de Belastingdienst bijgesteld.

Hoe hoog is de bijtelling elektrische auto 2022?

Het percentage bijtelling voor elektrische auto’s die in 2022 op naam zijn gezet, is 16 procent. Dit percentage geldt tot het drempelbedrag van €35.000. Heeft de auto een hogere catalogusprijs? Voor elke euro erboven rekent de overheid 22 procent bijtelling.

In 2021 was het drempelbedrag nog €5000 hoger. Je betaalde toen slechts 12 procent tot aan €40.000. Volgend jaar gaat het drempelbedrag voor elektrische auto’ nog verder omlaag. Dan betaal je als ondernemer het lagere 16 procent tarief alleen nog over een maximale catalogusprijs van €30.000.

Toelichting bijtelling 2022

Alle auto’s zonder CO2-emissie vallen in 2022 onder het lagere tarief. De lage bijtelling geldt voor een waterstofauto (auto’s die volledig op waterstof rijden) en elektrische auto’s die volledig aangedreven worden door geïntegreerde zonnecellen. De zonnecellen van deze elektrische auto’s moeten een piekcapaciteit hebben van minstens 1 kilowatt en de batterij van de elektrische auto moet loodvrij zijn.

Net als bij de gewone elektrische voertuigen geldt ook bij de andere nul-emissie auto’s de toeslag van 16 procent alleen voor voertuigen met een cataloguswaarde tot €35.000. Is die cataloguswaarde hoger? Dan betaal je wederom 22 procent meer over elke euro die deze elektrische of waterstof auto boven de drempelwaarde uitkomt.

Bijtelling voor hybride auto’s 2022

De bijtelling voor hybride auto’s is niet gelijk aan die van een volledig elektrische auto. Voor hybride voertuigen betaal je evenveel bijtelling als voor benzine- of dieselauto.

Hiervoor staat hetzelfde tarief van 22 procent over de cataloguswaarde. Het bijtellingspercentage dat je moet afdragen, berekent de Belastingdienst op basis van de CO2-uitstoot van de auto.

Hoe lang geldt het verlaagde percentage?

Kom je in aanmerking voor het lagere bijtellingstarief van 16 procent? Dan is dit percentage geldig voor de komende 60 maanden, oftewel 5 jaar. Deze periode start vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van de eerste registratie (toelating).

Voorbeeld: wanneer de datum 7 oktober is, dan start de 60-maanden periode dus op 1 november.  

Na afloop van deze 60 maanden wordt de bijtelling opnieuw bepaald volgens de regels die op dat moment gelden voor bijtelling elektrische auto.

Datum bepaling van eerste toelating

De datum van de eerste toelating is de dag waarop de auto voor het eerst wordt gebruikt. Dit kan zowel in Nederland zijn als in het buitenland.

Voor een nieuwe elektrische auto komt deze datum overeen met de datum waarop het kentekenbewijs voor het eerst is afgegeven. Maar let op, dit is niet altijd het geval, zoals bij de invoer van gebruikte import auto’s.

Wie moet bijtelling auto betalen?

Zowel werknemers als ondernemers met een auto van de zaak moeten bijtelling betalen. De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen het elektrisch rijden in een auto van de werkgever en het rijden van een voertuig van de eigen onderneming.

Als het aantal privékilometers meer is dan 500 kilometer, moet je de fiscale bijtelling elektrische auto betalen. Verder geldt daarin er geen onderscheid in de rechtsvorm van de onderneming.

De Belastingdienst heft de bijtelling van een werknemer in de vorm van loon in natura. Bij ondernemers wordt de bijtelling gewoon bij de winst opgeteld. Als de onderneming een bv of nv is, heft men de bijtelling van de ondernemer als zijnde een werknemer. Dat verloopt via de inkomstenbelasting. Je kunt heel eenvoudig zelf bijtelling berekenen voor elektrische auto 2022 en zakelijke auto 2023 via de website van Vereniging Zakelijke Rijders.

Het grote voordeel van elektrisch rijden bij zakelijk gebruik

Elektrisch rijden heeft meerdere voordelen voor ondernemers. Ten eerste de lagere bijtelling elektrische auto 2022 en ten tweede de subsidiemogelijkheden. Daarnaast hoef je voor zakelijke elektrische auto’s vooralsnog geen wegenbelasting te betalen.

De komende jaren betaalt een zakelijk rijder van een volledig elektrische, emissievrije auto wel wegenbelasting. Dat gaat in vanaf 2025. Voor een elektrische auto is de hoogte van de motorrijtuigenbelasting slechts 25 procent van wat ondernemers betalen met een auto op fossiele brandstoffen. Ondernemers die zakelijk een hybride auto hebben, betalen 50 procent.

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als…
Goed nieuws! Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen meer lucht van de Belastingdienst. Dit doet de…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…