Categorieën

Ben je van een plan een woning, een bedrijfspand of een stuk grond te kopen? Dan moet je over de koopsom 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. In dit artikel lees je hoeveel overdrachtsbelasting je in 2023 moet betalen, voor wie dit geldt en wat andere regels rondom overdrachtsbelasting zijn.

Inhoudsopgave

Wat is overdrachtsbelasting?

Wanneer je bestaande onroerende zaken koopt, betaal je je overdrachtsbelasting. Deze overdrachtsbelasting is een deel van de kosten koper. Op de site van de Belastingdienst staan alle details.

Een onroerende zaak (ook wel onroerend goed genoemd) is een gebouw of werk dat duurzaam met de grond is verbonden. Denk aan woningen, winkelpanden en bedrijfspanden. De grond is ook een onroerende zaak.

Bij nieuwbouw hoeft dit niet. Omdat je de eerste bewoner bent, is er geen sprake van overdracht. Wel moet je bij nieuwbouwwoningen 21% btw betalen over de koopsom.

Tarief overdrachtsbelasting 2023

Het tarief van de overdrachtsbelasting is 2 procent van de aankoopwaarde. Dit is het standaard tarief als je een pand koopt waarin je zelf langere tijd gaat wonen (je hoofdverblijf).

Ga je niet zelf de bestaande woning als hoofdverblijf gebruiken, betaal je 8 procent overdrachtsbelasting. Ook als je een winkel- of bedrijfspand of een stuk grond koopt, betaal je 8 procent.

Koop je een stuk grond en wil je er een huis op laten bouwen? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Als nieuwe koper betaal je 21 procent btw.

Het tarief van de overdrachtsbelasting lag jaren geleden veel hoger (6 procent). Maar om starters een zetje te geven op de woningmarkt, heeft de overheid het tarief verlaagd. Dit scheelt al snel duizenden euro’s. Ga maar na. Voor een gemiddelde starterswoning betaalde je in 2023 ongeveer € 193.000. Dat betekent dat je over de aankoopprijs nog eens € 3860 moest betalen. Bij het oude tarief was je € 11.580 kwijt geweest.

Wie betaalt overdrachtsbelasting?

Sommige groepen hebben vrijstelling van overdrachtsbelasting op onroerende zaak. We zetten ze op een rij:

Starters betalen geen overdrachtsbelasting
Starters hoeven voorlopig geen overdrachtsbelasting te betalen als ze gebruik maken van startersvrijstelling.

Voor die vrijstelling geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moeten de kopers tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en een woning kopen met een koopsom lager dan €400.000. Ze mogen bovendien niet eerder van de regeling gebruik hebben gemaakt. En het is de bedoeling dat je zelf in de woning gaat wonen.

Als meerdere personen samen een eigen woning kopen, dan moeten alle personen aan de eisen voldoen. Is een van de kopers niet tussen de 18 en 35 jaar? Dan betaalt diegene 2 procent over het eigen deel.

Starters hoeven geen gebruik te maken van die regeling. Verwacht je bijvoorbeeld voor je 35e een duurdere woning te kopen? Dan kan het slim zijn om dan pas de startersvrijstelling toe te passen.

Overdrachtsbelasting geldt ook niet als:

  • Je gaat trouwen of door een geregistreerd partnerschap mede-eigenaar wordt van een pand.
  • Je gaat scheiden en het pand wordt het eigendom van 1 van beide partners.
    Wel moet de woning gemeenschappelijk bezit zijn en moeten beide partners voor 40 tot 60% eigenaar zijn geweest.
  • Je een woning of een bedrijfspand erft
  • Je een huis binnen 6 maanden na aankoop doorverkoopt zonder dat de waarde omhoog is gegaan. Is de waarde wel gestegen dan is alleen over de hogere waarde overdrachtsbelasting verschuldigd.

Hoe moet je overdrachtsbelasting betalen?

Dit gaat via de notaris. Die stelt een notariële akte op, heeft de overdrachtsbelasting berekend, doet automatisch aangifte voor je en betaalt namens jou de overdrachtsbelasting aan de Belastingdienst.

Alleen als er bij de overdracht geen akte is opgesteld, moet je binnen een maand na de overdracht zelf aangifte doen en de overdrachtsbelasting overmaken aan de Belastingdienst.

Is overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Nee. Overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar. Alleen hypotheekrente kan aftrekbaar zijn.

Kun je overdrachtsbelasting financieren met een hypotheek?

Nee, omdat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde voor je hypotheek mag lenen kun je de overdrachtsbelasting niet financieren.

Jeroen Homan

Jeroen Homan

Ik help ondernemers, bedrijven en organisaties met het vertellen van verhalen. Door middel van eenvoudige maar effectieve teksten. Teksten die goed vindbaar zijn, lekker lezen en die als het even kan inspireren en aanzetten tot actie.
Lees ook…
Tijdens Prinsjesdag 2022 werd duidelijk dat de zelfstandigenaftrek – een gunstige aftrekpost voor zelfstandig ondernemers – nóg sneller wordt…
De btw-margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Wat zijn de voorwaarden? Een…
De kleine ondernemingsregeling is een tegemoetkoming voor kleine ondernemers met een beperkte omzet. Heb je minder dan €20.000 aan omzet per…