Nog niet zo gek lang geleden was de brandstofkeuze beperkt tot benzine, diesel en LPG. Tegenwoordig zijn er tal van varianten op dit thema, zoals aardgas en biobrandstoffen. In dit artikel zoomen we in op de specifieke voor- en nadelen van elke brandstofsoort, zodat u kunt bepalen welke het meest geschikt is voor u. 

Benzine: niet geschikt voor veelrijders
+ is goed verkrijgbaar
+ stille motor
+ minder wegenbelasting dan voor een diesel
– rijdt gemiddeld 1 op 15, tegenover 1 op 25 voor een dieselmotor
– 1,80 per liter, tegenover 1,50 voor diesel (april, 2014)

Diesel: bij hoog kilometrage voordeliger
+ brandstofverbruik fors lager dan bij een benzinemotor
+ grote actieradius, waardoor je met 40 liter diesel 1000 kilometer kan rijden, in plaats van de 600 kilometer met dezelfde hoeveelheid benzine. Minder vaak tanken dus.
+ goed rijcomfort; niet lawaaierig of traag
– de aanschafprijs van een dieseluitvoering is hoger dan die van een benzine-uitvoering. Bij een Volkswagen Golf scheelt het bijvoorbeeld zo’n 3.000 euro
– hogere wegenbelasting als gevolg van het extra gewicht en het feit dat een diesel meer fijnstof uitstoot, waardoor hij zwaarder wordt belast.

LPG: schoon en voordelig
+ een liter LPG kost op dit moment (april, 2014) circa 88 cent per liter (gemiddelde landelijke adviesprijs), oftewel ruim 90 cent minder dan benzine.
+ de beperkte actieradius wordt meer dan gecompenseerd door het feit dat u verder kunt rijden op benzine als de LPG-tank leeg is, waardoor de totale actieradius zelf beduidend groter wordt
– de wegenbelasting is gemiddeld zo’n 30 procent hoger met LPG, maar daarmee is hij nog altijd flink lager dan bij een auto met dieselmotor
– de inbouw van een LPG-tank kost circa 1.800 euro (G3-systeem).

CNG (aardgas): betaalbaar, maar beperkte tankinfrastructuur
+ goedkoper dan benzine of diesel. Het kost op dit moment ongeveer 1,09 euro per kilo (qua energiedichtheid vergelijkbaar met een liter diesel).
– Aardgas tanken verloopt heel eenvoudig, maar het aantal CNG-tankstations is beperkt. Op dit moment zijn er 115 tankstations In Nederland waar u terechtkunt voor CNG
– slechts een beperkt aantal automerken (bijvoorbeeld Fiat en Opel) levert CNG-modellen en achteraf een aardgastank inbouwen is niet voor alle auto’s mogelijk.

Bio-ethanol: voor ondernemers die graag een milieustatement willen maken
+ Een auto die rijdt op een mengsel van bio-ethanol stoot minder CO² uit dan een auto die rijdt op benzine of diesel
+ De accijnzen op E85 zijn lager, waardoor het met circa 1,57 euro per liter (adviesprijs Tamoil, april 2014) beduidend goedkoper is dan benzine.
– E85 zorgt ervoor dat het verbruik van de auto ongeveer 30 procent hoger komt te liggen.
– E85 is bij een zeer gering aantal tankstations verkrijgbaar

 

Misschien ook interessant: 

Tankpas: Meer dan alleen een tankpas

DOWNLOAD WHITEPAPER 6 TIPS AUTOMATISERING
Hoe automatiseer je jouw bedrijfsprocessen optimaal? Download de whitepaper met 6 handige tips om je bedrijfsprocessen te verbeteren.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.