Benzine: niet geschikt voor veelrijders
+ is goed verkrijgbaar
+ stille motor
+ minder wegenbelasting dan voor een diesel
– rijdt gemiddeld 1 op 15, tegenover 1 op 25 voor een dieselmotor
– 1,80 per liter, tegenover 1,50 voor diesel (april, 2014)
Diesel: bij hoog kilometrage voordeliger
+ brandstofverbruik fors lager dan bij een benzinemotor
+ grote actieradius, waardoor je met 40 liter diesel 1000 kilometer kan rijden, in plaats van de 600 kilometer met dezelfde hoeveelheid benzine. Minder vaak tanken dus.
+ goed rijcomfort; niet lawaaierig of traag
– de aanschafprijs van een dieseluitvoering is hoger dan die van een benzine-uitvoering. Bij een Volkswagen Golf scheelt het bijvoorbeeld zo’n 3.000 euro
– hogere wegenbelasting als gevolg van het extra gewicht en het feit dat een diesel meer fijnstof uitstoot, waardoor hij zwaarder wordt belast.
LPG: schoon en voordelig
+ een liter LPG kost op dit moment (april, 2014) circa 88 cent per liter (gemiddelde landelijke adviesprijs), oftewel ruim 90 cent minder dan benzine.
+ de beperkte actieradius wordt meer dan gecompenseerd door het feit dat u verder kunt rijden op benzine als de LPG-tank leeg is, waardoor de totale actieradius zelf beduidend groter wordt
– de wegenbelasting is gemiddeld zo’n 30 procent hoger met LPG, maar daarmee is hij nog altijd flink lager dan bij een auto met dieselmotor
– de inbouw van een LPG-tank kost circa 1.800 euro (G3-systeem).
CNG (aardgas): betaalbaar, maar beperkte tankinfrastructuur
+ goedkoper dan benzine of diesel. Het kost op dit moment ongeveer 1,09 euro per kilo (qua energiedichtheid vergelijkbaar met een liter diesel).
– Aardgas tanken verloopt heel eenvoudig, maar het aantal CNG-tankstations is beperkt. Op dit moment zijn er 115 tankstations In Nederland waar u terechtkunt voor CNG
– slechts een beperkt aantal automerken (bijvoorbeeld Fiat en Opel) levert CNG-modellen en achteraf een aardgastank inbouwen is niet voor alle auto’s mogelijk.
Bio-ethanol: voor ondernemers die graag een milieustatement willen maken
+ Een auto die rijdt op een mengsel van bio-ethanol stoot minder CO² uit dan een auto die rijdt op benzine of diesel
+ De accijnzen op E85 zijn lager, waardoor het met circa 1,57 euro per liter (adviesprijs Tamoil, april 2014) beduidend goedkoper is dan benzine.
– E85 zorgt ervoor dat het verbruik van de auto ongeveer 30 procent hoger komt te liggen.
– E85 is bij een zeer gering aantal tankstations verkrijgbaar
Misschien ook interessant:
Tankpas: Meer dan alleen een tankpas