Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het verschil te kennen tussen het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende btw-nummers en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is een btw-nummer?

Als je een bedrijf start en de Belastingdienst je ziet als ondernemer voor de btw, dan heb je een btw-nummer nodig (voorheen werd dit ook wel fiscaal nummer genoemd). Daarbij komen vaak de 2 termen bovendrijven: omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.

Het omzetbelastingnummer gebruik je voor communicatie met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld bij de btw-aangifte of het verleggen van de omzetbelasting.

Daarnaast werkt de Belastingdienst met een btw-identificatienummer (btw-id). Dit btw-nummer gebruik je voor de communicatie met klanten en leveranciers.

De btw-id ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, letter B, en een controlegetal van 2 cijfers. Vanaf 1 januari 2020 zijn voor eenmanszaken de 9 cijfers niet gelijk aan de cijfers van het omzetbelastingnummer.

Als je btw-plichtig bent, is je oude btw-nummer mogelijk niet meer voldoende. Zorg dat je je nieuwe btw-identificatienummer bij de hand hebt.

Waarom heb je een btw-nummer nodig?

Het omzetbelastingnummer maakt de communicatie met de Belastingdienst een stuk makkelijker. Wanneer je nummer gebruikt, weet de ficus precies wie je bent.

Het btw-id is belangrijk voor de communicatie met klanten en leveranciers. Bijvoorbeeld met betrekking tot het vragen en verwerken van de btw.

Hoe btw-nummer opzoeken Nederland?

In veel gevallen vermelden bedrijven het btw-nummer op hun website. Bovendien ben je als bedrijf verplicht om je btw-id op facturen te vermelden.

Wil je een btw-nummer opzoeken in Nederland? Dan kun je dus het best op de website van het bedrijf kijken of je het daar kunt vinden.

Wil je je eigen btw-nummer achterhalen? Log dan in via het portaal van de Belastingdienst of neem contact met ze op.

Hoe btw-nummer van leverancier in Nederland opzoeken?

Werk je als samen met een specifieke leverancier? Dan is het btw-nummer controleren een belangrijke stap. Het btw-nummer vermelden op een factuur, is voor elk bedrijf een verplichting. Controleren doe je zo:

  1. Bekijk de factuur van de leverancier.
  2. Is het btw-nummer niet op factuur vermeld? Neem dan contact op met de leverancier.
  3. Staat het btw-nummer wel op de factuur. Check dan of het geldig is via deze website: Vat Information Exchange Sytem (VIES)

Hoe een tweede btw-nummer aanvragen?

Een tweede btw-nummer aanvragen is in bepaalde situaties belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer je met je bedrijf nieuwe activiteiten start. Of met meerdere vestigingen werkt. Je moet dit dan doorgeven aan de KVK. Een tweede btw-nummer aanvragen doe je als volgt:

  1. Bepaal eerst of er sprake is van een nieuwe activiteit. Loop hiervoor na of de activiteit een andere SBI-code heeft.
  2. Heeft de activiteit een andere SBI-code? Of heeft of krijgt je bedrijf meerdere vestigingen. Neem dan contact op met de Belastingdienst en vraag een tweede btw-nummer aan.
Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen over btw-nummer

Wanneer heb je je btw-nummer nodig?

Je hebt je btw-nummer nodig voor communicatie met klanten, leveranciers en de Belastingdienst.

Waar kun je het btw-nummer vinden?

Op de factuur of website van een leverancier of klant. Je eigen btw-nummer vraag je eenvoudig op bij de Belastingdienst.

Is het btw-nummer hetzelfde als je KvK-nummer?

Nee. Je KvK-nummer heeft betrekking op het handelsregister. Het btw-nummer is voor belastingzaken.

Kan iedereen een btw-nummer aanvragen?

Je krijgt alleen een btw-nummer wanneer de Belastingdienst je als ‘ondernemer voor de btw’ ziet.

Hoe kan ik controleren of een btw-nummer geldig is?

Om te controleren of een btw-nummer geldig is, kan je gebruik maken van online btw-verificatiediensten die worden aangeboden door de belastingdienst.

Hoe kan ik een buitenlands btw-nummer controleren?

Om een buitenlands btw-nummer te controleren, kan je gebruik maken van de VIES (VAT Information Exchange System) tool die wordt aangeboden door de Europese Commissie, of andere officiële bronnen van het betreffende land waar het btw-nummer is geregistreerd.

Conclusie

Een btw-nummer is erg belangrijk. Het staat aan de basis van communicatie met de Belastingdienst als het gaat om btw-zaken en je hebt het nodig bij het zakendoen met klanten, opdrachtgevers en leveranciers. Bovendien geeft een btw-identificatienummer aan dat je als bedrijf legitiem bent.

Een btw-nummer opzoeken is tegenwoordig wat lastiger dan voorheen. Vooral doordat het is opgedeeld in een identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Op zoek naar het btw id van een klant of leverancier? Check dan altijd eerst de factuur en/of de website. Hier heb je de grootste kans van slagen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
De dividendbelasting is aangepast. Het kabinet heeft voor dit ‘box 2-inkomen’ twee belastingschijven geïntroduceerd. In een stelsel met twee schijven…
Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek…