Met een btw-suppletie corrigeer je te veel of te weinig betaalde omzetbelasting. Dat kan digitaal met een speciaal formulier van de Belastingdienst. Afwijkende bedragen tot 1000 euro mag je met de eerstvolgende aangifte verrekenen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is btw-suppletie?

Het kan gebeuren dat je over een bepaald tijdvak te veel of juist te weinig omzetbelasting hebt betaald. Dit corrigeer je via het formulier Suppletie omzetbelasting van de Belastingdienst. Een btw-suppletie is dus een aanvulling op de aangifte omzetbelasting.

Hierbij zijn 2 dingen belangrijk:

  • Als het afwijkende bedrag niet boven de € 1000,- uitkomt, mag je de btw-correctie verwerken in de eerstvolgende btw-aangifte.
  • Je mag geen aangevulde of gewijzigde aangifte omzetbelasting over hetzelfde tijdvak indienen

Je moet het sinds januari 2012 verplicht melden aan de Belastingdienst als je in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven. Als je dit niet doet kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen.

Hoe werkt een suppletie?

Een suppletie indienen werkt als volgt. Log in op het beveiligde gedeelte voor ondernemers op de website van de Belastingdienst. Onder het kopje ‘overige formulieren’ vind je het formulier voor de btw-suppletie.

Wat als je te veel btw hebt betaald?

Als je te veel omzetbelasting hebt betaalt, stuur je een verzoek naar de Belastingdienst om dit bedrag terug te betalen. Dat kan digitaal via het beveiligde gedeelte van de Belastingsite. Klik op ‘Overige formulieren’ en kies het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.

Let op: doe dit binnen 6 weken na de betalingstermijn. Dan kun je bij een afwijzende beslissing van de Belastingsite in beroep gaan bij de rechter.

Wat als je te weinig btw hebt aangegeven?

Als je juist te weinig btw hebt betaald, moet je dat zo snel mogelijk bij de Belastingdienst melden. Ook dit doe je digitaal via het beveiligde gedeelte van de site van de Belastingdienst.

De Belastingdienst stuurt daarna een naheffingsaanslag, die eventueel is vermeerderd met heffingsrente en een boete. Vanwege die boete is het belangrijk dat je zelf meldt dat je te weinig btw hebt betaald. Doe je dat binnen 3 maanden na afloop van het betreffende jaar, dan wordt er geen heffingsrente berekend. Op voorwaarde dat er sprake is van een vrijwillige verbetering. 

Btw-suppletie betalen

Heb je een suppletie ingediend? Wacht dan met betalen tot de Belastingdienst je een naheffingsaanslag heeft gestuurd. Hierin staat duidelijk hoe je de btw moet betalen.

Wat gebeurt als je niet kunt betalen?

Als je niet in staat bent een btw-schuld te betalen, dan kan de Belastingdienst:

  • Uitstel van betaling verlenen
  • Een betalingsregeling treffen
  • De btw-schuld verrekenen met een teruggaaf van (een andere) belasting of premie Volksverzekeringen
  • In uitzonderlijke gevallen overgaan tot kwijtschelding

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen over btw-suppletie

Hoe corrigeer ik een btw-aangifte?

Een btw-aangifte corrigeer je door middel van een suppletie omzetbelasting. Deze vind je op het besloten gedeelte van de website van de Belastingdienst onder het kopje ‘overige formulieren’. Log dus eerst even in.

Hoe lang kun je een suppletie indienen?

Een suppletie omzetbelasting mag je tot 5 jaar na de betreffende btw-aangifte nog indienen. Dien je suppletie dus binnen die termijn in. Kleinere bedragen (tot 1000 euro) uit een eerdere aangifte mag je in een volgende aangifte corrigeren.

Hoe vaak mag je een suppletie indienen?

Het is mogelijk om meerdere suppleties voor hetzelfde tijdvlak in te dienen. De Belastingdienst heeft hier geen maximaal aantal voor gesteld.

Hoe vul je een suppletie in?

Op het formulier zijn een aantal rubrieken aanwezig. Deze vul je allemaal in. Ook de rubrieken die je al in je btw-aangifte had ingevuld, moet je invullen. Zorg ook dat je niet per ongeluk het verschil tussen de bedragen invult, maar juist het bedrag dat je had moeten invullen.

In Rubriek 5 vind je ‘Saldo al aangegeven bedrag’: het btw-bedrag dat je in de eerste aangifte hebt aangegeven. Het verschil tussen de aangiftes moet je uiteindelijk betalen of krijg je terug.

In dit artikel leggen we precies uit hoe je de btw-aangifte doet. Toch liever je boekhouding uit handen geven? Via De Zaak vind je makkelijk een betaalbare boekhouder of belastingadviseur. Dan kun jij je focussen op wat leuk is: je bedrijf. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Als ondernemer in de transportsector is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende autobelastingen in Nederland, zoals de belasting…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
Ook als ondernemer kom je er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie…
2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van belastingen. Van wijzigingen in box 1 tot nieuwe regels voor directeuren-grootaandeelhouders en…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…