Zo wordt de uiteindelijk prijs berekend

In het kentekenregister van de RDW staan ook de catalogusprijzen van auto's. Handig als je de bijtelling van een van je werknemers wilt berekenen.

Catalogusprijs en bijtelling

Rijd jij in een auto van de zaak of heb je er een beschikbaar gesteld aan je werknemer? Dan krijg je te maken met de fiscale bijtelling. Je moet dan voor het voordeel van het privégebruik van de auto een bedrag bij het inkomen bijtellen.

Dit gebeurt forfaitair, ofwel in vaste termijnen van doorgaans een maand, op basis van de waarde van de auto. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de catalogusprijs.

Te vinden in kentekenregister RDW

De catalogusprijs kun je voortaan vinden in een nieuw kentekenregister van de RDW, waarin de catalogusprijzen wordt vastgelegd van auto’s die vanaf 1 januari 2010 voor het eerst zijn geregistreerd.

De catalogusprijs is gebaseerd op informatie van de importeur en bestaat uit de nettocatalogusprijs plus de btw en de bpm.

Zoeken

Wanneer je het kenteken hebt ingevoerd op de site van de RDW, dan vind je de catalogusprijs van de auto onder ‘Historie’.

Fiscus gebruikt dezelfde catalogusprijs

De Belastingdienst gaat bij de controle van jouw aangifte uit van de catalogusprijs in het RDW-kentekenregister.

Rijdt u in een youngtimer

Wanneer jij in een zogeheten youngtimer rijdt, een auto met een leeftijd van 15 tot 25 jaar, dan geldt een andere waarde. De bijtelling wordt dan berekend op basis van de huidige (meestal lagere) marktwaarde en niet de cataloguswaarde.

Lees ook…
De meeste ondernemers – ook zzp’ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…
Goed nieuws! Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen meer lucht van de Belastingdienst. Dit doet de…
Wil je je bedrijf omzetten in een BV, overdragen of wil je er helemaal mee stoppen? Dan is het verstandig om dat vooraf goed te…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Tijdens het intensieve proces van een bedrijfsovername zie je als ondernemer makkelijk belangrijke zaken over het hoofd. In dit artikel zetten we 6…