Over winst die je uitkeert aan aandeelhouders betaal je dividendbelasting. De tarieven verschillen nogal binnen Europa. Daarom hebben we de tarieven van dividendbelasting in Europese landen voor je uitgezocht en geven we antwoord op een paar veelgestelde vragen over deze belastingvorm.

Inhoudsopgave

Wat is dividendbelasting?

Als jouw onderneming winst uitkeert aan aandeelhouders, dan moet je dividendbelasting inhouden en betalen. Ook als je zelf een aanmerkelijk belang hebt en dividend ontvangt, heb je te maken met de fiscus. In dat geval mag je de ingehouden dividendbelasting verrekenen via de aangifte inkomstenbelasting. Hier lees je alles over de wet- en regelgeving rondom de aangifte dividendbelasting.

Verschillen belasting Europa

Elk land in Europa heeft een eigen fiscaal beleid. Daardoor zitten er tussen landen grote verschillen in voor ondernemers relevante belastingen. Die verschillen kunnen interessant zijn. Vooral als je erover denkt een vestiging te openen in het buitenland of als je je bedrijf vanuit een ander land wilt gaan runnen.

Wel is het voor het grotere plaatje belangrijk om te kijken naar het hele belastingklimaat in een land. Zo kent het Verenigd Koninkrijk geen aparte dividendbelasting, maar heft het wel indirect belasting via de inkomstenbelasting.

Tarieven dividendbelasting in Europa 2022

In Nederland is het tarief van de dividendbelasting 15%. Op de ranglijst van Europese landen staan we daarmee in de middenmoot. Het tarief is een stuk lager dan in onze directe buurlanden België (30%) en Duitsland (25%).

Verderop in Europa lopen de tarieven uiteen van 0% in enkele belastingparadijzen tot meer dan 30% in landen zoals Zweden, Finland en Zwitserland.

Hieronder vind je het volledige overzicht met Europese tarieven voor de dividendbelasting zoals die in 2022 gelden. De landen staan op alfabetische volgorde.

Land
% Dividentbelasting
België
30%
Bulgarije
5%
Canarische Eilanden
0%
Cyprus
17%
Denemarken
27%
Duitsland
25%
Eiland Man
0%
Estland
20%
Finland
30% - 34%
Frankrijk
12,8%
Griekenland
10%
Guernsey
0%
Hongarije
15%
Ierland
20%
Italië
26%
Jersey
0%
Kroatië
10%
Letland
20%
Liechtenstein
2,5%
Litouwen
15%
Luxemburg
15%
Malta
27,5%
Monaco
0%
Nederland
26,9%
Oekraïne
15%
Oostenrijk
27,5%
Polen
19%
Portugal
28%
Roemenië
5%
Rusland
13%
Servië
15%
Slovenië
27,5%
Slowakije
7%
Spanje
19%
Tsjechië
15%
Turkije
15%
Verenigd Koninkrijk
7,5% - 38,1%
Zweden
30%
Zwitserland
35%

Veelgestelde vragen over dividendbelasting in Europa

Dit zijn de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over dividendbelasting in verschillende Europese landen.

Wat is de dividendbelasting in Nederland?

In Nederland is het tarief van de dividendbelasting 15%.

Welke landen hebben dividendbelasting?

Vrijwel alle Europese landen hanteren dividendbelasting. Uitzonderingen zijn de Canarische Eilanden, de kanaaleilanden Jersey en Guernsey, het eiland Man en Monaco.

Waar in Europa betaal je minste belasting?

Liechtenstein kent met 2,5% het laagste tarief van Europa, op de voet gevolgd door Bulgarije en Roemenië waar ze dividend belasten met 5 %.

In bekende belastingparadijzen als de Canarische Eilanden, Jersey en Guernsey, het eiland Man en Monaco betaal je helemaal geen belasting over ontvangen dividend.

Welk Europees land heeft de hoogste belasting?

Zwitserland heeft het hoogste tarief van 35%. Binnen de Europese Unie zijn Zweden en Finland koplopers met belastingtarieven van 30% (Zweden) en 30% – 34% (Finland).

Jeroen Homan

Jeroen Homan

Ik help ondernemers, bedrijven en organisaties met het vertellen van verhalen. Door middel van eenvoudige maar effectieve teksten. Teksten die goed vindbaar zijn, lekker lezen en die als het even kan inspireren en aanzetten tot actie.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Lees ook…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…
De jaarwisseling is in zicht. De tijd van het jaar waarin we allemaal een beetje extra lief voor elkaar zijn en de ander graag iets geven of in het…
De kleine ondernemingsregeling is een tegemoetkoming voor kleine ondernemers met een beperkte omzet. Heb je minder dan €20.000 aan omzet per…