In principe moet je over de waarde van vergoedingen en schenkingen aan uw personeel loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden. Toch hoeft een werknemer geen belasting te betalen over zijn eigen kerstpakket. Hoe zit het precies? De fiscale spelregels bij het geven van een kerstpakket.

Kerstpakketten: de fiscale spelregels

Kerstpakketten vallen onder de noemer ‘loon in natura’. Je mag dan ook geen contant geld geven als kerstpakket. Een cadeaucheque of Pluim telt niet als contant geld en mag dus weer wel.

Sinds januari 2015 is de werkkostenregeling (wkr) voor iedereen verplicht. Deze regeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen en houdt het volgende in:

Loonsom en eindheffing

Je mag 1,2% van de totale fiscale loonsom besteden aan vergoedingen en geschenken zoals het kerstpakket. Komt u boven deze zogenoemde ‘forfaitaire ruimte’ uit, dan betaal je over het teveel uitgegeven bedrag een eindheffing van 80%.

1,2% lijkt niet veel (het percentage bedroeg aanvankelijk 1,5%), maar daar staat tegenover dat gereedschappen, computers en communicatiemiddelen onder de vrijstelling vallen.

‘Niet-verrekenbaar’

Een kerstpakket valt onder het zogenaamde ‘niet-verrekenbare’ deel van de wkr. Niet-verrekenbaar houdt in dat je het kerstpakket niet tot het loon van je personeel mag rekenen.

Wel geldt voor het kerstpakket de gebruikelijkheidstoets. Die toets houdt in dat je met de waarde van het pakket niet meer dan 30% mag afwijken van wat gebruikelijk is in je bedrijf of branche.

Zie ook:

De 8 do’s and don’ts voor als u een kerstpakket kiest »

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Soms voelt ondernemen misschien als een koude douche. Je hebt allerlei verplichtingen en een hoop verantwoordelijkheden. Toch kan je van de koude…
De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14%. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Iedereen die ondernemer is…
De opmars van de elektrische auto is niet te stoppen. Vanaf 2035 is de aanschaf van nieuwe benzine- en dieselauto’s in de EU zelfs helemaal verboden….