Categorieën

In principe moet je over de waarde van vergoedingen en schenkingen aan uw personeel loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden. Toch hoeft een werknemer geen belasting te betalen over zijn eigen kerstpakket. Hoe zit het precies? De fiscale spelregels bij het geven van een kerstpakket.

Kerstpakketten: de fiscale spelregels

Kerstpakketten vallen onder de noemer ‘loon in natura’. Je mag dan ook geen contant geld geven als kerstpakket. Een cadeaucheque of Pluim telt niet als contant geld en mag dus weer wel.

Sinds januari 2015 is de werkkostenregeling (wkr) voor iedereen verplicht. Deze regeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen en houdt het volgende in:

Loonsom en eindheffing

Je mag 1,2% van de totale fiscale loonsom besteden aan vergoedingen en geschenken zoals het kerstpakket. Komt u boven deze zogenoemde ‘forfaitaire ruimte’ uit, dan betaal je over het teveel uitgegeven bedrag een eindheffing van 80%.

1,2% lijkt niet veel (het percentage bedroeg aanvankelijk 1,5%), maar daar staat tegenover dat gereedschappen, computers en communicatiemiddelen onder de vrijstelling vallen.

‘Niet-verrekenbaar’

Een kerstpakket valt onder het zogenaamde ‘niet-verrekenbare’ deel van de wkr. Niet-verrekenbaar houdt in dat je het kerstpakket niet tot het loon van je personeel mag rekenen.

Wel geldt voor het kerstpakket de gebruikelijkheidstoets. Die toets houdt in dat je met de waarde van het pakket niet meer dan 30% mag afwijken van wat gebruikelijk is in je bedrijf of branche.

Zie ook:

De 8 do’s and don’ts voor als u een kerstpakket kiest »

Lees ook…
Wil jij als particulier zonnepanelen aanschaffen? Goed idee! De Belastingdienst ziet jou dan namelijk voor even als een kleine ondernemer waardoor jij…
Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens te verdiepen in de regelgeving, zodat je weet wat…
Ondernemingen moeten belasting betalen over de winst: de vennootschapsbelasting. Dit zijn de voorwaarden plus de tarieven in…