De fiscale strafbeschikking
Sinds 1 juli 2011 legt de Douane geen transactie meer op, maar een fiscale strafbeschikking. Doorgaans zal dat een geldboete zijn.

De fiscale strafbeschikking
Bij strafbare feiten in de douanesfeer werd altijd een transactie opgelegd. Daarmee werd strafvervolging ‘afgekocht’.

Sinds 1 juli 2011 is de Wet OM-afdoening echter ook in werking getreden bij de Douane. Daardoor is deze instantie bevoegd om straffen op te leggen bij strafbare feiten. Hiervoor wordt de fiscale strafbeschikking (FSB) gebruikt. Dit zal doorgaans gebeuren in de vorm van een geldboete.

Hoorplicht
Bij een FSB met een geldboete boven de € 2000,- moet de Douane de betrokkene horen. Pas daarna wordt de FSB definitief vastgesteld. Dit ‘horen’ gebeurt nadat het proces-verbaal is opgemaakt.

Verzet aantekenen
Als u het niet eens bent met een FSB, dan kunt doorgaans u binnen 2 weken verzet aantekenen. Bent u niet op tijd, dan zijn er geen andere rechtsmiddelen meer mogelijk.

Inning FSB
De boete van de FSB wordt geïnd door de Belastingdienst. Het bedrag wordt gezien als schuld, waarvoor de Invorderingswet geldt.

FSB en AEO
Een FSB heeft geen gevolgen voor een (aanvraag voor) een Authorised Economic Operator-certificaat.

Meer over de fiscale strafbeschikking »

Wet OM-afdoening
De Wet OM-afdoening is bedoeld om de rechterlijke macht te ontlasten. Door deze wet
kunnen in plaats van de rechter andere organen straffen opleggen voor bepaalde strafbare
feiten. Zo kan de politie processen-verbaal voor bepaalde feiten afhandelen. Gemeenten
kunnen straffen opleggen voor bijvoorbeeld milieudelicten. Meer »
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Loon is alles wat je een werknemer geeft als tegenprestatie voor zijn werk en inzet. Er is verschil tussen loon voor personeel, loon voor de…
De btw tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert bijvoorbeeld van 7,7 procent in Zwitserland tot 27 procent in Hongarije….
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…