De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt en de Beschikking Geen Loonheffing (BGL) is van tafel, heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Er wordt straks gewerkt met modelovereenkomsten. Wat houdt dit in?

Let op: 

de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

Het wetsvoorstel van de BGL dat in de Tweede Kamer ligt, wordt aangepast. De BGL was een digitale versie van de VAR. Na veel ophef over de BGL heeft Wiebes in samenwerking met verschillende vakbonden, zzp-organisaties en werkgeversorganisaties een voorstel voor simpelere overeenkomsten gedaan. Door deze contracten wordt het makkelijker om met de flexibele schil samen te werken.

Niet verplicht

Net als bij de VAR, zijn deze contracten niet verplicht. In de modelovereenkomsten staan een aantal voorwaarden waaraan de zelfstandige moet voldoen om bij jou aan het werk te kunnen. Je weet hierdoor zeker dat je te maken hebt met een echte ondernemer en vrijblijft van sociale premies en naheffingen.

Geen verrassingen

De overeenkomsten worden voorgelegd aan de Belastingdienst door belangenorganisaties van opdrachtgevers en zzp’ers. De Belastingdienst bepaalt aan de hand van huidige regel- en wetgeving of de opdrachtgever loonheffing moet afdragen. Zowel jij als de zzp’ers hebben hierdoor vooraf zekerheid over jullie fiscale posities. Hierdoor wordt het gebruiken van zzp’ers een aantrekkelijkere optie. De bedoeling is dat er ongeveer 40 sectorale en een aantal algemene overeenkomsten op de site van de Belastingdienst komen.

Eigen overeenkomst

Als opdrachtgever krijg je de mogelijkheid om je eigen overeenkomsten en voorwaarden op te stellen die je gebruikt bij zzp’ers. Deze moeten wel goedgekeurd worden door de Belastingdienst, maar zijn dan onbeperkt bruikbaar.

Minder administratie

De VAR aanvragen kost veel tijd en moeite. De Belastingdienst moet de verklaring controleren en een bevestiging kan langer duren dan nodig is. De modelovereenkomsten zijn per sector te vinden op de website van de Belastingdienst. Je vult het contract in en geeft aan onder welke voorwaarden het werk wordt verricht en de zzp’er kan gelijk voor jou aan het werk. Bij de VAR moest je elk jaar opnieuw een aanvraag indienen, maar deze overeenkomsten kun je telkens hergebruiken. Dat scheelt een hoop administratie. Let wel op: bij een ingevulde overeenkomst zijn beide partijen aansprakelijk als later blijkt dat het om verkapte loondienst gaat. Voorheen draaide alleen de zzp’er hiervoor op.

Wanneer gaat dit in?

De staatssecretaris wil dat deze modelovereenkomsten vanaf 1 januari 2016 gebruikt worden. Tot die tijd blijft de VAR-systematiek in werking.

Lees ook…
Tijdens het intensieve proces van een bedrijfsovername zie je als ondernemer makkelijk belangrijke zaken over het hoofd. In dit artikel zetten we 6…
Met een eigen zaak heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Dit ontvang je maandelijks als voorlopige teruggave op basis van een schatting van je…
Met een btw-suppletie corrigeer je te veel of te weinig betaalde omzetbelasting. Dat kan digitaal met een speciaal formulier van de Belastingdienst….
Bij de oprichting van een management-bv schuif je een vennootschap tussen jezelf en de onderneming waar je werkzaamheden voor verricht. Het is een…
Aan het eind van jaar krijgen veel werknemers een bonus in de vorm van een kerstpakket. Het kerstpakket is belastbaar loon voor de werknemer, tenzij…
De btw tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert bijvoorbeeld van 7,7 procent in Zwitserland tot 27 procent in Hongarije….