De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt en de Beschikking Geen Loonheffing (BGL) is van tafel, heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Er wordt straks gewerkt met modelovereenkomsten. Wat houdt dit in?

Let op: 

de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

Het wetsvoorstel van de BGL dat in de Tweede Kamer ligt, wordt aangepast. De BGL was een digitale versie van de VAR. Na veel ophef over de BGL heeft Wiebes in samenwerking met verschillende vakbonden, zzp-organisaties en werkgeversorganisaties een voorstel voor simpelere overeenkomsten gedaan. Door deze contracten wordt het makkelijker om met de flexibele schil samen te werken.

Niet verplicht

Net als bij de VAR, zijn deze contracten niet verplicht. In de modelovereenkomsten staan een aantal voorwaarden waaraan de zelfstandige moet voldoen om bij jou aan het werk te kunnen. Je weet hierdoor zeker dat je te maken hebt met een echte ondernemer en vrijblijft van sociale premies en naheffingen.

Geen verrassingen

De overeenkomsten worden voorgelegd aan de Belastingdienst door belangenorganisaties van opdrachtgevers en zzp’ers. De Belastingdienst bepaalt aan de hand van huidige regel- en wetgeving of de opdrachtgever loonheffing moet afdragen. Zowel jij als de zzp’ers hebben hierdoor vooraf zekerheid over jullie fiscale posities. Hierdoor wordt het gebruiken van zzp’ers een aantrekkelijkere optie. De bedoeling is dat er ongeveer 40 sectorale en een aantal algemene overeenkomsten op de site van de Belastingdienst komen.

Eigen overeenkomst

Als opdrachtgever krijg je de mogelijkheid om je eigen overeenkomsten en voorwaarden op te stellen die je gebruikt bij zzp’ers. Deze moeten wel goedgekeurd worden door de Belastingdienst, maar zijn dan onbeperkt bruikbaar.

Minder administratie

De VAR aanvragen kost veel tijd en moeite. De Belastingdienst moet de verklaring controleren en een bevestiging kan langer duren dan nodig is. De modelovereenkomsten zijn per sector te vinden op de website van de Belastingdienst. Je vult het contract in en geeft aan onder welke voorwaarden het werk wordt verricht en de zzp’er kan gelijk voor jou aan het werk. Bij de VAR moest je elk jaar opnieuw een aanvraag indienen, maar deze overeenkomsten kun je telkens hergebruiken. Dat scheelt een hoop administratie. Let wel op: bij een ingevulde overeenkomst zijn beide partijen aansprakelijk als later blijkt dat het om verkapte loondienst gaat. Voorheen draaide alleen de zzp’er hiervoor op.

Wanneer gaat dit in?

De staatssecretaris wil dat deze modelovereenkomsten vanaf 1 januari 2016 gebruikt worden. Tot die tijd blijft de VAR-systematiek in werking.

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Indeed
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Denk je erover om een bestelauto te kopen? Dan is het goed om te weten dat rijden met een grijs kenteken fiscale voordelen heeft. Wel stelt de…
Over winst die je uitkeert aan aandeelhouders betaal je dividendbelasting. De tarieven verschillen nogal binnen Europa. Daarom hebben we de tarieven…
Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2022 zijn de tarieven aangepast in vergelijking met vorige jaren….