Kabinet en bedrijfsleven streven naar een nieuwe bijtellingsregeling voor bestelauto's. Een van de eerste stappen daartoe is de (gezamenlijke) verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Een (gezamenlijke) ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ geeft aan dat met de bestelauto geen enkele kilometer privé wordt gereden. In dat geval hoeft geen rittenregistratie te worden bijgehouden.

Controle vindt plaats met behulp van ambulant toezicht. Denk daarbij aan de vele camera’s her en der en ‘flitsauto’s’.

Gebruik wel alleen het formulier van de Belastingdienst voor het afgeven van de verklaring. Zelfgemaakte verklaringen worden niet geaccepteerd. (Zie: Download: ‘Verklaring zakelijk gebruik bestelauto’)

Geen vrijbrief 

De (gezamenlijke) verklaring is echter geen vrijbrief. Sterker nog, omdat hier – in tegenstelling tot de ‘gewone’ verklaring geen privé-gebruik – sprake is van een gezamenlijke verklaring, zal de fiscus waarschijnlijk eerder bij de werkgever aankloppen en minder snel bij de werknemer, wanneer de auto wél privé wordt gebruikt.

Voorlopig gaat de (gezamenlijke) ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ gelden naast de al voor bestelauto’s bestaande bijzondere mogelijkheden om onder de bijtelling uit te komen:

1. Verbod door de werkgever;
2. ‘Achter het hek auto’;
3. Eindheffing bij afwisselend gebruik
4. Vereenvoudigde kilometerregistratie.

Mogelijk komt er in de toekomst ook weer een gestaffeld bijtellingssysteem aan de hand van geautomatiseerde rittenregistraties. Daarvoor moet echter nog een pilot worden opgestart.

Tip

Misschien hoeft voor uw bestelauto helemaal geen vaste bijtelling te worden gerekend. Dat is het geval wanneer uw bestelauto (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Er zijn al verschillende uitspraken bekend waarin de Belastingdienst aan het kortste eind trok.

Lees ook…
Het huidige standaard btw-tarief in Nederland is nu 21%. Dat btw-tarief was nog 12% toen het btw-stelsel in 1969 van start ging. In dit overzicht vind…
Je komt er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via 3 belastingschijven. Omdat de…
De meeste ondernemers – ook zzp’ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de…
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke…