Categorieën

Over winst die je uitkeert aan aandeelhouders betaal je dividendbelasting. De tarieven verschillen nogal binnen Europa. Daarom hebben we de tarieven van dividendbelasting in Europese landen voor je uitgezocht en geven we antwoord op een paar veelgestelde vragen over deze belastingvorm.

Inhoudsopgave

Wat is dividendbelasting?

Als jouw onderneming winst uitkeert aan aandeelhouders, dan moet je dividendbelasting inhouden en betalen. Ook als je zelf een aanmerkelijk belang hebt en dividend ontvangt, heb je te maken met de fiscus. In dat geval mag je de ingehouden dividendbelasting verrekenen via de aangifte inkomstenbelasting. Hier lees je alles over de wet- en regelgeving rondom de aangifte dividendbelasting.

Verschillen belasting Europa

Elk land in Europa heeft een eigen fiscaal beleid. Daardoor zitten er tussen landen grote verschillen in voor ondernemers relevante belastingen. Die verschillen kunnen interessant zijn. Vooral als je erover denkt een vestiging te openen in het buitenland of als je je bedrijf vanuit een ander land wilt gaan runnen.

Wel is het voor het grotere plaatje belangrijk om te kijken naar het hele belastingklimaat in een land. Zo kent het Verenigd Koninkrijk geen aparte dividendbelasting, maar heft het wel indirect belasting via de inkomstenbelasting.

Tarieven dividendbelasting in Europa 2023

In Nederland is het tarief van de dividendbelasting 15%. Op de ranglijst van Europese landen staan we daarmee in de middenmoot. Het tarief is een stuk lager dan in onze directe buurlanden België (30%) en Duitsland (25%).

Verderop in Europa lopen de tarieven uiteen van 0% in enkele belastingparadijzen tot meer dan 30% in landen zoals Zweden, Finland en Zwitserland.

Hieronder vind je het volledige overzicht met Europese tarieven voor de dividendbelasting zoals die in 2023 gelden. De landen staan op alfabetische volgorde.

Land Dividendbelasting
België 30%
Bulgarije 5%
Canarische Eilanden 0%
Cyprus 17%
Denemarken 27%
Duitsland 25%
Eiland Man 0%
Estland 20%
Finland 30% - 34%
Frankrijk 12,80%
Griekenland 10%
Guernsey 0%
Hongarije 15%
Ierland 20%
Italië 26%
Jersey 0%
Kroatië 10%
Letland 20%
Liechtenstein 2,50%
Litouwen 15%
Luxemburg 15%
Malta 27,50%
Monaco 0%
Nederland 15%
Oekraïne 15%
Oostenrijk 27,50%
Polen 19%
Portugal 28%
Roemenië 5%
Rusland 13%
Servië 15%
Slovenië 27,50%
Slowakije 7%
Spanje 19%
Tsjechië 15%
Turkije 15%
Verenigd Koninkrijk 7,5% - 38,1%
Zweden 30%
Zwitserland 35%

Veelgestelde vragen over dividendbelasting in Europa

Dit zijn de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over dividendbelasting in verschillende Europese landen.

Wat is de dividendbelasting in Nederland?

In Nederland is het tarief van de dividendbelasting 15%.

Welke landen hebben dividendbelasting?

Vrijwel alle Europese landen hanteren dividendbelasting. Uitzonderingen zijn de Canarische Eilanden, de kanaaleilanden Jersey en Guernsey, het eiland Man en Monaco.

Waar in Europa betaal je minste belasting?

Liechtenstein kent met 2,5% het laagste tarief van Europa, op de voet gevolgd door Bulgarije en Roemenië waar ze dividend belasten met 5 %.

In bekende belastingparadijzen als de Canarische Eilanden, Jersey en Guernsey, het eiland Man en Monaco betaal je helemaal geen belasting over ontvangen dividend.

Welk Europees land heeft de hoogste belasting?

Zwitserland heeft het hoogste tarief van 35%. Binnen de Europese Unie zijn Zweden en Finland koplopers met belastingtarieven van 30% (Zweden) en 30% – 34% (Finland).

Jeroen Homan

Jeroen Homan

Ik help ondernemers, bedrijven en organisaties met het vertellen van verhalen. Door middel van eenvoudige maar effectieve teksten. Teksten die goed vindbaar zijn, lekker lezen en die als het even kan inspireren en aanzetten tot actie.
Lees ook…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…
Je hebt een goed lopende zaak. Geldzorgen zijn er voor jou en jouw bedrijf niet bij. Je beschikt over een aardig vermogen en dat blijft bij de…
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…