DGA's hoeven zichzelf geen nota meer te sturen bij een dividenduitkering van de eigen BV. Ook voor de deelnemingsvrijstelling en de fiscale eenheid zijn de regels versoepeld.

Regels rond dividendnota versoepeld

Het niet, onjuist of onvolledig uitreiken van een dividendnota was per 1 januari 2010 al teruggebracht van een strafbaar tot een beboetbaar feit. Maar minister Jan Kees de Jager heeft de wetgeving rond de dividendnota sinds kort nog verder versoepeld.

Daarbij zijn er wel verschillen tussen DGA’s en financiële instellingen.

Lees meer over dividend in:
Wanneer moet u dividendbelasting inhouden? »

DGA’s

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is bij een dividenduitkering van de eigen BV niet langer verplicht een dividendnota aan zichzelf te sturen.

Voor zover dat al gebeurde. Want, zoals De Jager zelf stelt in antwoord op Kamervragen: er is “geen inzicht in de aantallen dividendnota’s die worden uitgereikt”.

Met als aanvulling dat De Belastingdienst zelf heeft aangegeven “niet bekend te zijn met enige vervolging in de afgelopen jaren voor deze feiten”.

Deelnemingsvrijstelling / fiscale eenheid

Een dividendnota is ook niet langer verplicht als er geen dividendbelasting wordt ingehouden in het geval er een deelnemingsvrijstelling is of als sprake is van een fiscale eenheid.

Financiële instellingen

Dividendnota’s zullen voortaan vooral worden uitgereikt door financiële instellingen die dividend uitkeren aan klanten die hun aandelen bij de bank in depot hebben gegeven. Om die tegemoet te komen is voortaan een dividendnota in elektronische vorm ook toegestaan. Dat zou “miljoenen papieren dividendnota’s per jaar” kunnen schelen.

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Wil jij als particulier zonnepanelen aanschaffen? Goed idee! De Belastingdienst ziet jou dan namelijk voor even als een kleine ondernemer waardoor jij…
Goed nieuws! Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen meer lucht van de Belastingdienst. Dit doet de…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…