Dividendnota niet meer verplicht voor DGA
DGA's hoeven zichzelf geen nota meer te sturen bij een dividenduitkering van de eigen BV. Ook voor de deelnemingsvrijstelling en de fiscale eenheid zijn de regels versoepeld.

Regels rond dividendnota versoepeld
Het niet, onjuist of onvolledig uitreiken van een dividendnota was per 1 januari 2010 al teruggebracht van een strafbaar tot een beboetbaar feit. Maar minister Jan Kees de Jager heeft de wetgeving rond de dividendnota sinds kort nog verder versoepeld.

Daarbij zijn er wel verschillen tussen DGA’s en financiële instellingen.

Lees meer over dividend in: 
Wanneer moet u dividendbelasting inhouden? »

DGA’s
Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is bij een dividenduitkering van de eigen BV niet langer verplicht een dividendnota aan zichzelf te sturen.

Voor zover dat al gebeurde. Want, zoals De Jager zelf stelt in antwoord op Kamervragen: er is “geen inzicht in de aantallen dividendnota’s die worden uitgereikt”.

Met als aanvulling dat De Belastingdienst zelf heeft aangegeven “niet bekend te zijn met enige vervolging in de afgelopen jaren voor deze feiten”.

Deelnemingsvrijstelling / fiscale eenheid
Een dividendnota is ook niet langer verplicht als er geen dividendbelasting wordt ingehouden in het geval er een deelnemingsvrijstelling is of als sprake is van een fiscale eenheid.

Financiële instellingen
Dividendnota’s zullen voortaan vooral worden uitgereikt door financiële instellingen die dividend uitkeren aan klanten die hun aandelen bij de bank in depot hebben gegeven. Om die tegemoet te komen is voortaan een dividendnota in elektronische vorm ook toegestaan. Dat zou “miljoenen papieren dividendnota’s per jaar” kunnen schelen. 

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Lees ook…
Bij het woord belasting staan ondernemers meestal niet direct te juichen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving….
De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14%. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Iedereen die ondernemer is…
Aftrekposten verlagen je fiscale winst. Dat kan aantrekkelijk zijn voor jou als ondernemer, omdat je daardoor minder belasting betaalt. In dit artikel…