Categorieën

DGA's hoeven zichzelf geen nota meer te sturen bij een dividenduitkering van de eigen BV. Ook voor de deelnemingsvrijstelling en de fiscale eenheid zijn de regels versoepeld.

Regels rond dividendnota versoepeld

Het niet, onjuist of onvolledig uitreiken van een dividendnota was per 1 januari 2010 al teruggebracht van een strafbaar tot een beboetbaar feit. Maar minister Jan Kees de Jager heeft de wetgeving rond de dividendnota sinds kort nog verder versoepeld.

Daarbij zijn er wel verschillen tussen DGA’s en financiële instellingen.

Lees meer over dividend in:
Wanneer moet u dividendbelasting inhouden? »

DGA’s

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is bij een dividenduitkering van de eigen BV niet langer verplicht een dividendnota aan zichzelf te sturen.

Voor zover dat al gebeurde. Want, zoals De Jager zelf stelt in antwoord op Kamervragen: er is “geen inzicht in de aantallen dividendnota’s die worden uitgereikt”.

Met als aanvulling dat De Belastingdienst zelf heeft aangegeven “niet bekend te zijn met enige vervolging in de afgelopen jaren voor deze feiten”.

Deelnemingsvrijstelling / fiscale eenheid

Een dividendnota is ook niet langer verplicht als er geen dividendbelasting wordt ingehouden in het geval er een deelnemingsvrijstelling is of als sprake is van een fiscale eenheid.

Financiële instellingen

Dividendnota’s zullen voortaan vooral worden uitgereikt door financiële instellingen die dividend uitkeren aan klanten die hun aandelen bij de bank in depot hebben gegeven. Om die tegemoet te komen is voortaan een dividendnota in elektronische vorm ook toegestaan. Dat zou “miljoenen papieren dividendnota’s per jaar” kunnen schelen.

Lees ook…
De btw-margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Wat zijn de voorwaarden? Een…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Wil je je bedrijf omzetten in een BV, overdragen of wil je er helemaal mee stoppen? Dan is het verstandig om dat vooraf goed te…