Fiscale eindejaarstips (deel 3)
Belastingplan of niet, het wordt sowieso 2016. En, zoals aan het eind van elk jaar, zijn er ook nu weer diverse zaken die u fiscaal beter vóór het eind van het jaar geregeld kan hebben. Deel 3.

Belastingplan of niet, het wordt sowieso 2016. En, zoals aan het eind van elk jaar, zijn er ook nu weer diverse zaken die u fiscaal beter vóór het eind van het jaar geregeld kan hebben. Deel 3.

1. Gooi oude administratie (met beleid) weg
Ondernemers en belastingplichtigen die resultaat uit overige werkzaamheden genieten, zijn wettelijk verplicht tot het voeren en bewaren van hun administratie. De wettelijke bewaartermijn van boeken, bescheiden en andere gegevensdragers bedraagt in het algemeen zeven jaar. Deze bewaarplicht geldt voor alle basisgegevens (zoals het grootboek, de facturen van debiteuren en crediteuren, de in- en verkoopadministratie, de voorraadgegevens en de loonadministratie) en de overige gegevens die van belang kunnen zijn bij een belastingcontrole.

2. Controleer of huurder aan eisen voldoet
Als je onroerende zaken belast met btw verhuurt, is het belangrijk om te controleren of je huurder nog voldoet aan de eisen. Op die manier weet je of je nog met btw belast kunt verhuren. Het is van belang dat je huurder de btw voor 90% of meer kan aftrekken. In sommige situaties is een aftrekrecht van 70% ook voldoende.

3. BV of eenmanszaak?
De totale belastingdruk in de BV is vrijwel altijd hoger dan bij ondernemers met een eenmanszaak of een vennootschap onder firma/maatschap. Natuurlijk zijn er vele andere, niet-fiscale overwegingen om te ondernemen in een BV, maar bij winsten tussen de € 150.000 en de € 200.000 euro kan het raadzaam zijn om de BV fiscaal te heroverwegen. Gebruik dit rekenmodel

Auteur: De Zaak

 
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Bij het woord belasting staan ondernemers meestal niet direct te juichen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving….
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…
Je bent ondernemer en de zaken gaan lekker, maar je zit soms met wat vragen. Vragen waar je graag een antwoord op hebt omdat die antwoorden…