Als werkgever kunt u uw medewerkers fiscaal voordelig belonen door van hen geld te lenen voor uw bedrijf. U kunt er bovendien zelf óók fiscaal beter van worden. 

Inhoudsopgave

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

Lening afsluiten bij medewerkers

Een financiering bij de bank kost u als ondernemer/werkgever zeker 8% à 9% rente. Sluit u zo’n geldlening echter (deels) bij uw medewerkers af, dan kunt u hen zonder fiscale problemen diezelfde hoge rente vergoeden. Ze maken dan op hun spaarsaldo een veel hogere rente dan bij de bank.

Die hogere rentevergoeding is voor uw werknemers geen loon, mits:

  • de rente zakelijk is (niet hoger is dan de rente die u aan de bank of een andere derde zou moeten betalen);
  • die hogere rente niet in de plaats komt van (een deel van) de vaste arbeidsbeloning van de medewerkers.

De rente boven de 4% voor uw medewerkers is dan belastingvrij – de basis van 4% rente wordt forfaitair in box 3 in de belastingheffing betrokken.

Ook voordeel voor de werkgever

U kunt als werkgever ook zelf fiscaal voordeel behalen met deze ‘interne’ kredietverstrekking. U kunt een wat lagere rente dan de bancaire rente afspreken met uw medewerkers, dan wordt uw financiering wat goedkoper. Of u ruilt een deel van de variabele arbeidsbeloning van uw medewerkers – een bonus, of een deel daarvan – in tegen de aantrekkelijke rentevergoeding.

Zekerheidstelling

Met deze ‘interne’ kredietverstrekking zal de betrokkenheid van uw werknemers bij uw bedrijf zeker toenemen. Vergeet echter niet om, net als bij de bank, een adequate zekerheidstelling af te geven voor de aflossing en rentebetaling op de leningen van uw werknemers.

Niet voor DGA

Een DGA kan deze regeling niet benutten. De lening van een DGA aan zijn BV valt onder de terbeschikkingstellingsregeling, en de rente is belast in box 1.

Bron: BelastingBelangen.nl

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Lees ook…
i.s.m.
Betalen je klanten laat of wil je je voorraad aanvullen? Dan is het misschien handig om een zakelijk krediet af te sluiten. Zo heb je extra geld om een…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
i.s.m.
Misschien droom je wel van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld omdat je nu huurt, en je alvast wilt investeren voor je oude dag. Of je huidige pand…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…