U bent niet per definitie verantwoordelijk als uw adviseur uw aangifte onjuist invult. De belastinginspecteur moet namelijk bewijzen dat een ondernemer van de gemaakte fouten op de hoogte had kunnen zijn.

Iemand wordt voor onschuldig gehouden totdat het tegendeel is bewezen. Dat is een heel fundamenteel rechtsbeginsel. De belastinginspecteur moet zich daar ook aan houden. Hij mag dus niet zomaar aannemen dat de belastingplichtige altijd op de hoogte is of kan zijn van de kwaliteit van het werk van zijn belastingadviseur.

Hij mag de belastingplichtige dus ook niet zonder meer verantwoordelijk houden voor fouten in de aangifte, die door de adviseur zijn gemaakt.

Dat heet in juridisch jargon omkering van de bewijslast. De inspecteur moet kunnen bewijzen dat de belastingplichtige redelijkerwijs kon weten dat zijn adviseur niet goed bezig was. Opzettelijk samen met een malafide adviseur belastingen ontduiken, mag dus – nog steeds – niet.

Maar als uw adviseur er een potje van maakt, met als gevolg een naheffing en een boete voor u, dan moet de inspecteur in het vervolg kunnen aantonen dat u daarvan geweten hebt. Pas dan kan hij een boete opleggen.

U blijft verantwoordelijk

Dit kan grote gevolgen hebben, ook voor kleine ondernemers, omdat de bal bij de inspecteur ligt. Hij zal moeten bewijzen dat de belastingplichtige kon weten dat zijn adviseur fouten maakte in de aangifte. Een boete kan namelijk alleen worden opgelegd als sprake is van opzet, of grove nalatigheid.

Juist in het mkb huren ondernemers een belastingadviseur, administratiekantoor of accountant in omdat ze zelf onvoldoende verstand hebben van de aangifte en de bijbehorende fiscale rechten en plichten. Ondernemers zijn én blijven verantwoordelijk voor hun aangifte, ook als ze een adviseur in de arm hebben genomen. Ze zijn verplicht te controleren of hun adviseur zijn werk goed heeft gedaan, maar de inspecteur kan niet verwachten dat elk cijfertje met kennis van zaken is gecheckt. Daarvoor huurt een ondernemer juist externe deskundigheid in.

Onder het huidige recht is het voor de inspecteur niet mogelijk om rechtstreeks een boete op te leggen aan belastingadviseurs die hun klanten niet goed van dienst zijn. Overigens kunnen ondernemers hun belastingadviseur in een civielrechtelijke procedure aansprakelijk stellen als hij geen deugdelijk werk heeft geleverd.

Tips

  • Kies een betrouwbare belastingadviseur, die is aangesloten bij een beroepsvereniging.
  • Controleer altijd de uiteindelijke belastingaangifte. U bent en blijft verantwoordelijk.
  • Stel vragen over de aangifte, hoe ondeskundig die ook mogen overkomen.
  • Mocht het tot een naheffing en een boete komen, zoek dan goed uit of de fouten in uw aangifte uw verantwoordelijkheid zijn of die van uw adviseur.
  • Neem deskundige hulp in de arm als u een civielrechtelijke procedure wilt starten tegen uw belastingadviseur.

M.m.v. Bart Schuver van het wetenschappelijk bureau van Deloitte in Rotterdam

Lees ook…
Nieuw jaar, nieuwe belastingplannen. Hier zijn de belangrijkste belastingwijzigingen voor…
Goed nieuws! Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen meer lucht van de Belastingdienst. Dit doet de…
Ben je van een plan een woning, een bedrijfspand of een stuk grond te kopen? Dan moet je over de koopsom 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Er…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
Ondernemingen moeten belasting betalen over de winst: de vennootschapsbelasting. Dit zijn de voorwaarden plus de tarieven in…
Je hebt een goed lopende zaak. Geldzorgen zijn er voor jou en jouw bedrijf niet bij. Je beschikt over een aardig vermogen en dat blijft bij de…