Categorieën

De btw op verbouwingen, herstel en renovatie van woningen is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Geldt deze lagere btw ook voor vakantiewoningen?

Lagere btw en vakantiewoning

Ik ben al weer enkele jaren eigenaar van een leuke, maar wel wat verouderde vakantiewoning in Z. Ik wil die woning wel laten opknappen. Kan ik gebruik maken van de tijdelijk verlaagde btw van 6% op verbouwingen en renovaties van woningen? Geldt dat ook voor vakantiewoningen?

Btw verbouwingen, herstel en renovatie

Sinds 1 maart 2013 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% op verbouwingen, herstel en renovatie aan bestaande woningen. Deze tariefsverlaging loopt tot en met 31 december 2014.

Het lage btw-tarief geldt uitsluitend voor de kosten van arbeid, niet voor materiaalkosten, bij onderhoud etc. aan een bestaande woning.

Bestaande woning
Bestaand wil zeggen dat de woning meer dan 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik moet zijn genomen. Dat is bij uw vakantiebungalow ruimschoots het geval.

Permanente bewoning
Een woning in de zin van deze btw-regeling is een onroerende zaak die bestemd is voor permanente bewoning. En dat is bij een vakantiewoning meestal niet het geval.

Wel of geen lagere btw?

Voor het antwoord op uw vraag is beslissend of permanente bewoning van uw vakantiewoning is toegestaan. Is dat het geval, dan kunt u gebruik maken van het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor de renovatie van uw vakantiewoning. Is dat niet het geval, dan kost de renovatie uw 21% btw.

Let op: als de gemeente Z waar uw vakantiewoning staat, een permanente bewoning niet goedkeurt, maar wél gedoogt, is uw vakantiewoning niet ‘bestemd’ voor permanente bewoning. De verbouwing kost u dan 21% btw.

Bron: BelastingBelangen / vakantiewoningenverhuur.nl / vakantiewoningenverhuur.be

Lees ook…
Tijdens het intensieve proces van een bedrijfsovername zie je als ondernemer makkelijk belangrijke zaken over het hoofd. In dit artikel zetten we 6…
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…
Het urencriterium is van belang om bij de aangifte inkomstenbelasting voor fiscale voordelen – zoals aftrekposten – in aanmerking te komen. Je moet…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.