Van een privé-auto kan ook zakelijk gebruik worden gemaakt. De btw over bijvoorbeeld brandstof en onderhoud kunt u dan terugvragen. Maar hoeveel eigenlijk?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

“Ik gebruik mijn privé-auto ook zakelijk. De verhouding is 10% zakelijk en 90% privé. In hoeverre is de btw over brandstof en onderhoud terug te vragen?”

Antwoord van een van onze adviseurs bij De Zaak

“Als uit je administratie deze procentuele verhouding blijkt, dan mag je 10% van alle btw over de kosten die je maakt voor de auto, terugvragen.”

“Houd je het zakelijk gebruik niet bij, dan mag je 75% van de betaalde btw over de totale kosten die je voor de auto maakt, terugvragen.”

“Dat klinkt misschien raar, maar zo werkt het wel. Je zou denken dat iemand die het zakelijk gebruik niet bijhoudt, wordt beloond met een hogere aftrek. Maar als bij een controle van de Belastingdienst blijkt dat uit de administratie het zakelijk gebruik wel degelijk is op te maken – en dat is bijvoorbeeld maar 20% – dan kan er een correctie volgen.”

Let op! Deze regeling geldt niet voor directeuren-grootaandeelhouders.

Lees ook:

Privégebruik auto van de zaak verplicht vastleggen in arbeidscontract? »
Auto van de zaak en uw vrije tijd: wat mag? »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…