Met Windows 8, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft, blijkt u alleen aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen over 2012 en de jaren daarna. Gebruikers van Windows 8 RT, bestemd voor tablets, kunnen helemaal geen IB-aangifte doen. Dat heeft de Belastingdienst tegenover De Zaak bevestigd.

Windows 8: alleen IB-aangifte over belastingjaar 2012
Denkt u erover om een nieuwe pc te kopen met Windows 8? Of wilt u dat nieuwe besturingssysteem van Microsoft installeren op uw huidige pc, of daarnaar upgraden?

Hou dan rekening met het volgende als u de aangifte inkomstenbelasting wilt doen.

Dit kan wel:

  • Aangifte inkomstenbelasting over 2012 en daarna;
  • Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2013.

Dit kan niet:

  • Aangifte inkomstenbelasting over de jaren vóór 2012. Een woordvoerder Belastingdienst zegt: “Wij kunnen niet garanderen dat de aangifte over 2011 met Windows 8 op elke computer goed gaat. Dat is ook de reden waarom de Belastingdienst het niet op de website heeft staan. Iemand die wel aangifte over dat jaar met Windows 8 wil doen, doet dat op eigen risico.”
  • Oude aangiftes raadplegen.

De Belastingdienst is ook niet van plan aangifte over 2011 of eerdere jaren met Windows 8 mogelijk te maken, zo leert navraag.

Windows 8 RT: geen aangifte mogelijk
Met Windows 8 RT, de aparte versie van het besturingssysteem voor hoofdzakelijk tablets, kunt u overigens helemaal geen aangifte inkomstenbelasting doen. Voor Windows 8 RT kunnen namelijk alleen apps worden gebruikt die speciaal voor die versie zijn gemaakt.

Hoewel Microsoft stelt dat de Belastingdienst een app gaat ontwikkelen waarmee wel IB-aangifte kan worden gedaan, zegt een woordvoerder van die instantie daar niets van te weten. Laat staan dat de Belastingdienst plannen zou hebben om aangiftes over voorgaande jaren mogelijk te maken.

Wat staat u te doen?
Voor alle duidelijkheid: op een desktop-computer of laptop met Windows 8 kunt u straks dus gewoon aangifte doen over 2012. Op een laptop of tablet (waar Windows 8 RT op staat) kan dat niet!

De makkelijkste oplossing voor het raadplegen of invullen van aangiftes over voorgaande jaren: doe deze, indien mogelijk, op een computer waar een oudere Windows-versie op draait.

Kunt u niet over zo’n computer beschikken, dan kunt u nog gebruikmaken van het zogenaamde downgrade-recht. Dat betekent dat u terug kunt schakelen van Windows 8 naar Windows 7 Professional of Windows Vista Business.

Let wel: dat downgrade-recht geldt alleen voor voornoemde versies van het besturingssysteem en niet voor de goedkope upgrade-aanbieding.

Belastingdienst vermeldt Windows 8 nog niet
De Belastingdienst vermeldt Windows 8 overigens nog niet bij de computereisen voor de aangifte » Dit is ook van belang als u aangifte vennootschapsbelasting of loonheffingen wilt doen.

Ondersteuning Windows
Het is wellicht nuttig om even te noteren tot wanneer Microsoft bestaande versies van Windows technisch ondersteunt.

  • Windows XP SP3: 8 april 2014
  • Windows Vista SP2: 11 april 2017
  • Windows 7 SP1: 14 Januari  2020
  • Windows 8: 10 Januari 2023

Lees ook:
Wat heeft Windows 8 voor u in petto? »
7 belasting-apps voor iPad en iPhone »
Voldoet uw computer aan de eisen van de fiscus? »
DigiD aanvragen »
– Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2013 »

 

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

STARTEN MET CRYPTO’S?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Ondernemers en automobilisten zijn met verbazing vervuld na de presentatie van de 2022 belastingen. Om niet te zeggen: verbijstering. Juist nu de…
Op 1 januari 2021 zijn de tarieven van de overdrachtsbelasting aangepast. En ook in 2023 staan wijzigingen gepland wat betreft deze vorm van heffing….
Aftrekposten verlagen je fiscale winst. Dat kan aantrekkelijk zijn voor jou als ondernemer, omdat je daardoor minder belasting betaalt. In dit artikel…