Met de hulp van het kenbaarheidsvereiste kan een belastinginspecteur een navordering opleggen als een belastingplichtige in een oogopslag kan zien dat hij ten onrechte voordeel heeft door een onjuiste aanslag. Ook als de oorzaak een fout van de Belastingdienst is.

Een inspecteur kan binnen twee jaar na een onjuiste aanslag navorderen op grond van het zogenaamde kenbaarheidvereiste. Dat maakt navordering mogelijk als de Belastingdienst bij het vaststellen van de aanslag een fout heeft gemaakt, en het voor de belastingplichtige redelijkerwijs kenbaar is dat hij door de onjuiste aanslag ten onrechte een voordeel geniet doordat hij veel meer belasting terugkrijgt ofwel veel minder moet betalen dan gedacht.

Dit criterium geldt voor onjuiste aanslagen die zijn opgelegd of vastgesteld vanaf 1 januari 2010; aanslagen en beschikkingen van vóór die datum zijn gevrijwaard van de nieuwe navorderingsmogelijkheid.

Als de inspecteur wil navorderen bij een evident onjuiste aanslag, moet hij die navorderingsaanslag vaststellen binnen twee jaar na de dagtekening van de onjuiste aanslag.

Commentaar
Door invoering van het kenbaarheidscriterium kan de Belastingdienst een – notabene door eigen toedoen – onjuiste belastingaanslag eenvoudig herstellen en de gemiste belasting alsnog navorderen.

Dat opent de mogelijkheid voor deze overheidsdienst om systeem- en andere fouten in het proces van de aanslagregeling simpelweg af te wentelen op bonafide belastingplichtigen.

Dat is een slechte zaak! Belastingplichtigen moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid zijn werk doet zoals dat behoort te worden gedaan.

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Ondernemers en automobilisten zijn met verbazing vervuld na de presentatie van de 2022 belastingen. Om niet te zeggen: verbijstering. Juist nu de…
Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens te verdiepen in de regelgeving, zodat je weet wat…
Je hebt een goed lopende zaak. Geldzorgen zijn er voor jou en jouw bedrijf niet bij. Je beschikt over een aardig vermogen en dat blijft bij de…