Bij mobiel parkeren maakt de automobilist gebruik van snelle, digitale techniek om de verschuldigde parkeerbelasting te voldoen. Dat moet wel in één keer goed, anders volgt er een naheffingsaanslag, zo blijkt uit deze twee gevallen.

1. Mobiel in andere tas
Mevrouw Brink ging een middagje winkelen met haar moeder. Zij reed naar het centrum, zette haar moeder af bij de winkel die zij wilden bezoeken, en reed naar de parkeerplaats. Daar wilde zij mobiel parkeren, maar dat lukte niet omdat haar mobiele telefoon in de tas zat die haar moeder had meegenomen.

Zij parkeerde haar auto om 14.23 uur, en meldde bij de parkeerwacht dat zij haar auto nog niet telefonisch had aangemeld omdat ze eerst haar mobieltje bij haar moeder moest ophalen.

Boete terecht of niet?
Toen de parkeercontroleur enkele minuten later – om 14.26 uur – constateerde dat nog steeds geen aanmelding bij Park-Line had plaatsgevonden, legde hij een naheffingsaanslag parkeerbelasting op.

Mevrouw Brink vond die aanslag ‘niet kunnen’, maar rechtbank Rotterdam en in beroep Hof Den Haag wél. De rechter besliste dat bij mobiel parkeren de aanmelding direct bij het parkeren moet plaatsvinden. Het niet voorhanden hebben van de daarvoor benodigde mobiele telefoon komt voor risico van de automobilist.

Mw. Brink bepleitte nog dat er bij mobiel parkeren een paar minuten marge toegestaan moet worden tussen het tijdstip van parkeren en de aanmelding, net als bij gewoon parkeren, waarbij ook enige tijd wordt gegund om de parkeermeter te vullen of een parkeerbon op te halen.

De rechter was het daar niet mee eens: bij mobiel parkeren is – anders dan bij gewoon parkeren – geen tijdsmarge nodig om de beschikking te krijgen over de voor de betaling benodigde middelen. Het Hof handhaafde de naheffingsaanslag.

2. Onjuiste gebiedscode
Ook automobilist Ben de Boer ondervond dat een foutje bij mobiel parkeren duur kan uitpakken. Hij parkeerde zijn auto, en meldde die direct aan, maar voerde een onjuiste gebiedscode in. De code die hij ingaf was een goedkopere parkeerplaats dan hij met zijn auto bezet had. Dat leidde tot een naheffingsaanslag parkeerbelasting.

De Boer erkende dat hij een onjuiste code had ingetoetst. Hij bepleitte dat de naheffingsaanslag verminderd moest worden met het bedrag dat hij voor de goedkope plaats betaald had.

Hof Den Haag vond dat niet nodig: de wet voorziet niet in zo’n vermindering.

Commentaar
Over parkeerbelasting wordt veel geprocedeerd. Automobilisten voelen zich door deze belastingheffing vaak geschoffeerd, en vragen de belastingrechter om daar iets aan te doen.

In deze twee procedures had dat geen succes. Bij mobiel parkeren – het woord zegt het al – moet eerst worden gebeld voordat er – betaald – geparkeerd kan worden.

 


 

Bron: BelastingBelangen

Nationale-Nederlanden
Meer pensioen nieuws?
Wat moet je als werkgever weten over de nieuwe pensioenregels? Lees het direct op het nieuwe kennisplatform vol verhalen van experts, pensioenfeiten en handige tips & tricks.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Je bent ondernemer en de zaken gaan lekker, maar je zit soms met wat vragen. Vragen waar je graag een antwoord op hebt omdat die antwoorden…
De jaarwisseling is in zicht. De tijd van het jaar waarin we allemaal een beetje extra lief voor elkaar zijn en de ander graag iets geven of in het…
Denk je erover om een bestelauto te kopen? Dan is het goed om te weten dat rijden met een grijs kenteken fiscale voordelen heeft. Wel stelt de…