Of het nu gaat om overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheid of pensionering; veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) dekken de financiële risico"s lang niet altijd goed af, omdat ze deze laag inschatten. Dit blijkt uit recent onoderzoek van Nationale Nederlanden.

DGA maakt zich weinig zorgen over persoonlijke financiële risico’s
Van de DGA’s vindt 42% de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden zo klein dat ze hier geen maatregelen voor nemen. Hierbij rekenen ze sterk op hun eigen bedrijfsreserves en hun privévermogen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ruim 300 DGA’s. Het motto van veel ondernemers is: ‘Ondernemen is risico nemen’.

Van de ondervraagde DGA’s wil 37% voor hun 65ste stoppen met werken. Maar meer dan de helft denkt hiervoor onvoldoende pensioen te hebben opgebouwd. Pensioen wordt door de directeur-grootaandeelhouder respectievelijk opgebouwd bij een verzekeraar (44%), het eigen huis of spaargeld (32%), de pensioen BV (24%) en het eigen bedrijf (24%).

Bijna tweederde van de DGA’s heeft het privé en zakelijk goed geregeld in geval van een echtscheiding. Zij denken dat de continuïteit van het bedrijf dan nauwelijks in gevaar komt.

Maar echtscheiding onder DGA’s komt relatief vaak voor. In zo’n geval heeft de partner per direct recht op de helft van het opgebouwde pensioen. De bedrijfscontinuïteit kan hierdoor wel degelijk in gevaar komen.

Arbeidsongeschiktheid
Bijna twee op de drie DGA’s gaat er vanuit dat alles goed geregeld is als ze arbeidsongeschikt raken. Ze rekenen grotendeels op hun privévermogen of bedrijfsreserves. Dat verklaart mogelijk waarom slechts 38% een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Arbeidsongeschiktheid lijkt hiermee een onderschat risico want 10% van de DGA’s krijgt te maken met arbeidsongeschiktheid.

Overlijden
Bijna driekwart (71%) van de DGA’s gaat er van uit dat ze de gevolgen van overlijden voor hun nabestaanden goed hebben geregeld. Slechts vier op de tien ondermemers heeft hiervoor een aparte overlijdensrisicoverzekering afgesloten. DGA’s vertrouwen ook hier sterk op eigen of bedrijfsreserves om de gevolgen van overlijden op te kunnen vangen. Slechts 35% durft de stelling aan: ‘als ik overlijd komt de continuïteit van mijn bedrijf niet in gevaar’. 

Onderzoeksverantwoording
In opdracht van Nationale-Nederlanden, heeft Intomart GfK een onderzoek uitgevoerd onder DGA’s met minimaal 10% aandelen in het bedrijf. Nationale-Nederlanden wil meer inzicht verkrijgen hoe de DGA aankijkt tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid, overlijdensrisico en de mogelijkheden voor pensioenopbouw. Intomart GfK deed online onderzoek van 7 juli t/m 15 juli 2011 onder 302 DGA’s.

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vastgoed Financiering
Flexibele én snelle hypotheek voor alle zakelijke vastgoed; winkels, bedrijfspand, renovatie, belegging.
Lees ook…
De btw tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert bijvoorbeeld van 7,7 procent in Zwitserland tot 27 procent in Hongarije….
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…
De Europese Commissie heeft per 1 juli 2022 wijzigingen aangekondigd omtrent de wetgeving btw. De wijzigingen zijn nog niet definitief maar als de…