Van 1 juli tot eind 2013 is het weer mogelijk om willekeurig af te schrijven. Dat geeft ondernemers extra financiële ruimte, omdat ze de belastingafdracht kunnen uitstellen. Gehoopt wordt dat de bedrijfsinvesteringen daardoor een oppepper krijgen.

Tijdelijke willekeurige afschrijving
De regeling voor willekeurige afschrijving houdt in dat van 1 juli tot eind 2013 investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen versneld, tot maximaal 50%, direct kunnen worden afgeschreven. Hij geldt voor ondernemers in de inkomstenbelasting én bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen. Voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel waarin is geïnvesteerd, vóór 1 januari 2016 is ingezet.

De exacte invulling is nog onbekend, maar zal zeer waarschijnlijk hetzelfde zijn als bij de vorige versie, die tot ultimo 2011 gold. Dat betekent dat diverse bedrijfsmiddelen zijn uitgesloten, met name investeringen in vastgoed.

Extra bedrijfsinvesteringen
De mogelijkheid om willekeurig af te schrijven levert het totale bedrijfsleven over 2013 en 2014 een liquiditeitsvoordeel op van € 400 miljoen. Gehoopt wordt dat ondernemers dat geld opnieuw gaan investeren.

Het kabinet wilde de regeling eerder dit jaar al opnieuw invoeren, maar dat liet de positie van de schatkist niet toe. Hoewel die niet echt is verbeterd, zitten de bedrijfsinvesteringen inmiddels dusdanig in het slop dat ingrijpen noodzakelijk is. Volgens het CBS zakten de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal met bijna 8%, terwijl voor heel 2013 een krimp van 10% wordt verwacht.

Bron: BelastingBelangen

Lees ook:
Maak zelf een afschrijvingsstaat in Excel »
Afschrijvingen: wat komt er allemaal bij kijken? »
Veranderingen per 1 juli 2013 »

Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement