Ondanks het onbestendige economische tij zijn er ook bedrijven waar het op dit moment voor de wind gaat. Waar de omzet stijgt tot grote hoogten. Het is dan van belang om tijdig geld opzij te zetten voor de af te dragen inkomstenbelasting.

Kan om grote bedragen gaan
“Het gaat daarbij om bedrijven die goed draaien en nu al weten dat ze aan het eind van het fiscale jaar boven de zelfstandigenaftrek zullen uitkomen. Vaak is het lastig om goed in beeld te krijgen waar de winst precies op uit zal komen. De administratie hebben zulke bedrijven uitbesteed aan een kantoor, waarmee ze maar eens per maand of nog minder contact hebben. Ze zijn het hele jaar druk aan het werk en vergeten in de waan van de dag om geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting. Terwijl ze wel aan zien komen dat daar door de gerealiseerde groei grote(re) bedragen mee gemoeid zullen zijn.”

Schat omzet zo goed mogelijk in
Ik adviseer ondernemers in zulke gevallen om toch zo goed mogelijk in te schatten waar de omzet in dat fiscale jaar op uit zal komen, en de totale verwachte kosten daarvan af te trekken. Dan heb je toch een bedrag waar de winst bij in de buurt zal komen. Het is verstandig om alvast geld te reserveren voor de belastingafdracht die onvermijdelijk toch zal gaan plaatsvinden. Dan riskeer je niet dat je op het moment van de aanslag beschikt over te weinig liquide middelen.

Schattingsformulier Belastingdienst
Bij de Belastingdienst kunnen ondernemers een schattingsformulier (SO) aanvragen, waardoor ze alvast maandelijks inkomstenbelasting kunnen afdragen. Dat formulier moeten ze dan invullen met hulp van hun administratiekantoor of accountant. Zij komen dan in elk geval niet voor verrassingen te staan. Ondernemers die over onvoldoende zekerheid beschikken over de te verwachten omzet, of die er niet toe komen om het schattingsformulier aan te vragen en in te vullen, doen er goed aan om een derde van het bedrag dat de omzet vertegenwoordigt, te reserveren. Dat is een veilige richtlijn.

Onverwacht hoge aanslag?
Natuurlijk zijn er ook ondernemers die het bovenstaande allemaal niet tijdig hebben voorzien en die bij wijze van onaangename verrassing opeens een hele hoge aanslag krijgen. Ook dan is er geen reden voor paniek, mits je verdiensten wel ongeveer gelijk zijn gebleven. Bij de fiscus kun je uitstel of gespreide betaling aanvragen. Houd er dan wel rekening mee dat de voorlopige aanslag van het fiscale jaar daarop ook afgedragen zal moeten worden. Je verrekent dan eigenlijk twee fiscale jaren met de belastingdienst in één jaar, dus dat telt wel dubbelop.”


Marinka Arends is adviseur bij De Zaak. Haar specialisaties zijn financiën, belastingen en coaching. Eigen praktijk: Administratiekantoor J.A. Arends, Arnhem

 

Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Of het nou gaat om een huurpand, eigen kantoor of een kantoor aan huis, de vraag is altijd: Is het met of zonder…
Het urencriterium is van belang om bij de aangifte inkomstenbelasting voor fiscale voordelen – zoals aftrekposten – in aanmerking te komen. Je moet…
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als…