Ondanks het onbestendige economische tij zijn er ook bedrijven waar het op dit moment voor de wind gaat. Waar de omzet stijgt tot grote hoogten. Het is dan van belang om tijdig geld opzij te zetten voor de af te dragen inkomstenbelasting.

Kan om grote bedragen gaan

“Het gaat daarbij om bedrijven die goed draaien en nu al weten dat ze aan het eind van het fiscale jaar boven de zelfstandigenaftrek zullen uitkomen. Vaak is het lastig om goed in beeld te krijgen waar de winst precies op uit zal komen. De administratie hebben zulke bedrijven uitbesteed aan een kantoor, waarmee ze maar eens per maand of nog minder contact hebben. Ze zijn het hele jaar druk aan het werk en vergeten in de waan van de dag om geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting. Terwijl ze wel aan zien komen dat daar door de gerealiseerde groei grote(re) bedragen mee gemoeid zullen zijn.”

Schat omzet zo goed mogelijk in

Ik adviseer ondernemers in zulke gevallen om toch zo goed mogelijk in te schatten waar de omzet in dat fiscale jaar op uit zal komen, en de totale verwachte kosten daarvan af te trekken. Dan heb je toch een bedrag waar de winst bij in de buurt zal komen. Het is verstandig om alvast geld te reserveren voor de belastingafdracht die onvermijdelijk toch zal gaan plaatsvinden. Dan riskeer je niet dat je op het moment van de aanslag beschikt over te weinig liquide middelen.

Schattingsformulier Belastingdienst

Bij de Belastingdienst kunnen ondernemers een schattingsformulier (SO) aanvragen, waardoor ze alvast maandelijks inkomstenbelasting kunnen afdragen. Dat formulier moeten ze dan invullen met hulp van hun administratiekantoor of accountant. Zij komen dan in elk geval niet voor verrassingen te staan. Ondernemers die over onvoldoende zekerheid beschikken over de te verwachten omzet, of die er niet toe komen om het schattingsformulier aan te vragen en in te vullen, doen er goed aan om een derde van het bedrag dat de omzet vertegenwoordigt, te reserveren. Dat is een veilige richtlijn.

Onverwacht hoge aanslag?

Natuurlijk zijn er ook ondernemers die het bovenstaande allemaal niet tijdig hebben voorzien en die bij wijze van onaangename verrassing opeens een hele hoge aanslag krijgen. Ook dan is er geen reden voor paniek, mits je verdiensten wel ongeveer gelijk zijn gebleven. Bij de fiscus kun je uitstel of gespreide betaling aanvragen. Houd er dan wel rekening mee dat de voorlopige aanslag van het fiscale jaar daarop ook afgedragen zal moeten worden. Je verrekent dan eigenlijk twee fiscale jaren met de belastingdienst in één jaar, dus dat telt wel dubbelop.”


Marinka Arends is adviseur bij De Zaak. Haar specialisaties zijn financiën, belastingen en coaching. Eigen praktijk: Administratiekantoor J.A. Arends, Arnhem

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Lees ook…
Een vordering is simpelweg een te innen schuld. Het zijn bedragen op de balans van je bedrijf waarvan je verwacht dat je ze van een persoon of bedrijf…
Voor bedrijven die innoveren of de bedrijfsvoering milieuvriendelijker, energiezuiniger of duurzamer willen maken, zijn er aantrekkelijke fiscale…
Over winst die je uitkeert aan aandeelhouders betaal je dividendbelasting. De tarieven verschillen nogal binnen Europa. Daarom hebben we de tarieven…