Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende tarieven die ondernemers over hun winst moeten betalen. Er ligt een akkoord voor een wereldwijd minimumtarief van 15 procent. Maar dat is nog niet beklonken.

Inhoudsopgave

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is de belasting die wordt geheven over de winst die een onderneming maakt. De regels hiervoor worden door de EU-landen zelf vastgesteld en kunnen dus per land verschillen. In dit artikel geven we je een overzicht van alle verschillende tarieven binnen de landen van de EU en geven we een antwoord op de meest gestelde vragen.

Komt er een minimumtarief vennootschapsbelasting?

De meeste Europese landen zijn voor een wereldwijd minimumtarief van 15 procent vennootschapsbelasting. Alleen Polen maakt vooralsnog bezwaar. Met het instellen van een minimumtarief wil Brussel belastingontwijking tegengaan. Het minimumtarief maakt onderdeel uit van een wereldwijde belastingherziening.

Het minimumtarief staat in een akkoord tussen bijna 140 landen en betreft een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel. Een ander element van deze hervorming is dat bedrijven belasting moeten gaan betalen in de landen waar hun klanten zitten, en dus niet meer alleen in het land waar de hoofdvestiging staat.

Tarieven vennootschapsbelasting Europa 2022

In Nederland betaal je als onderneming 15 procent vennootschapsbelasting over de winst tot €395.000. Komt de winst boven de €395.000 uit, dan geldt een tarief van 25,8 procent. Voor de overige landen binnen Europa gelden de volgende belastingtarieven:

Land
VPB tarief 2022
België
20% - 25%
Bulgarije
10%
Canarische eilanden
4%
Denemarken
22%
Duitsland
15%
Eiland Man
0%
Estland
20%
Estland
20%
Finland
20%
Frankrijk
26,50%
Griekenland
24%
Guernsey
0%
Hongarije
9%
Ierland
12,50%
Italië
24%
Jersey
0%
Kroatië
10%
Letland
25%
Liechtenstein
12,50%
Litouwen
15%
Luxemburg
24,9% - 35%
Malta
35%
Nederland
15% en 25,8%
Oekraïne
18%
Oostenrijk
25%
Polen
19%
Portugal
12,5 % en 25%
Roemenië
20%
Servië
15%
Slovenië
19%
Slowakije
21%
Spanje
25%
Tsjechië
19%
Turkije
25%
Zweden
20,60%

Laatste tarieven

Overweeg jij je als ondernemer binnenkort te vestigen in een ander land binnen Europa dan is het zeker verstandig om de meest recente tarieven te achterhalen. De Belastingdienst kan je hier zeker bij helpen.

Veelgestelde vragen over de vennootschapsbelasting in Europa

Waar betaal je de meeste vennootschapsbelasting in Europa?

De meeste vennootschapsbelasting betaal je op dit moment in Frankrijk, waar een tarief geldt van 33 procent. Frankrijk wordt hier op de voet gevolgd door landen als België, Monaco en Spanje.

Waar in Europa betaal je de minste vennootschapsbelasting?

Europa kent een aantal fiscaal aantrekkelijke landen waar je de minste vennootschapsbelasting betaald. Zo zijn Guernsey en het eiland Man koploper in deze lijst (respectievelijk 0 procent en 0/10 procent).

Hoeveel bedraagt ​​de vennootschapsbelasting in 2022?

Voor 2022 bedraagt in Nederland de vennootschapsbelasting 15 procent over een winst tot €395.000 en 25,8 procent voor de winst boven de €395.000. Meer weten over de vennootschapsbelasting in Nederland? Lees dan ook zeker dit artikel eens op onze website.

Wat wordt de vennootschapsbelasting in 2023? 

Voor 2023 bedraagt in Nederland de vennootschapsbelasting 19 procent over een winst tot €200.000 en 25,8 procent voor de winst boven de €200.000.

Geldt er al een minimumtarief binnen de EU?

Er bestaat binnen de Europese Unie nog geen minimumtarief voor de vennootschapsbelasting van multinationals. Het idee is om een minimumtarief van 15 procent voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer af te spreken. De ministers van financiën van de Europese Unie konden afgelopen jaar hier geen akkoord over bereiken.

Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Aftrekposten verlagen je fiscale winst. Dat kan aantrekkelijk zijn voor jou als ondernemer, omdat je daardoor minder belasting betaalt. In dit artikel…
Als het gaat om btw hebben ondernemers vaak veel vragen. Ben ik btw-plichtig? Welke tarieven gelden voor de diensten die ik lever? En wanneer en hoe…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…