Inhoudsopgave
Veel bedrijven gaan te achteloos om met tankbonnen. Een klusbedrijf dat tussendoor een van zijn mensen met een briefje van twintig of vijftig euro op pad stuurt om snel te tanken, terwijl de ander – die de zakelijke pinpas heeft – doorwerkt.
Hoe begrijpelijk het ook is, het levert wel een groot risico op. Want als niet na te gaan is door wie de brandstof is betaald, kan dat een heel vervelend fiscaal gevolg krijgen.
Bedrijf moet brandstof betalen
De Belastingdienst let namelijk scherp op de btw op brandstof. Die is niet aftrekbaar als contant wordt betaald na het tanken met een auto van de zaak, ook niet wanneer de tankbon vervolgens bij het bedrijf wordt gedeclareerd.
De eis is immers dat de brandstof traceerbaar door – of namens – het bedrijf is betaald. Bij betaling met ‘plastic’ is dat automatisch het geval, maar bij een bon of factuur moeten de benodigde gegevens speciaal worden vermeld.
Om problemen te voorkomen, is het daarom raadzaam voortaan alleen nog maar te werken met een tankpas, zakelijke pinpas of creditcard.
Maak kopie van bonnen
Een ander probleem dat hierbij de kop opsteekt is de beperkte houdbaarheid van de tankbonnen, ook van de exemplaren die wel correct met een pas zijn betaald. Niet zelden zijn ze al na een halfjaar vrijwel onleesbaar en soms zelfs al na een paar maanden. Aan te raden is daarom zo snel mogelijk een kopie te maken van deze bonnen.