Bedrijfsmiddelen hoeft u niet altijd nieuw te kopen. In veel gevallen kunt u makkelijk volstaan met tweedehands spullen. Dat scheelt in de kosten en het onderhoud hoeft niet eens duurder te zijn.

Kostenaftrek

Als ondernemer doet u met enige regelmaat (grote) uitgaven. Maar heeft u wel eens aan de aanschaf van eerder gebruikte bedrijfsmiddelen gedacht? Dat kan erg veel schelen in de kosten terwijl de spullen niet slechter of (veel) duurder in het onderhoud hoeven te zijn.

Bovendien: anders dan de gemiddelde particulier kunt u reparatie- en onderhoudskosten gewoon als aftrekpost op uw resultaat opvoeren, dus ook daar hoeft u het niet om te laten.

Verder bestaat ook voor investeringen in tweedehandse bedrijfsmiddelen gewoon recht op investeringsaftrek.

Niks mis mee dus.

2 zaken om rekening mee te houden

Wel zijn er twee zaken waar u even rekening mee moet houden.

Afschrijven

In de eerste plaats geldt voor alle bedrijfsmiddelen een afschrijvingstermijn van vijf jaar. Voor sommige bedrijfsmiddelen geldt zelfs een langere termijn, maar die laten we even buiten beschouwing.

U dient er dus rekening mee te houden dat u ook op een eerder gebruikt bedrijfsmiddel niet meer dan 20% per jaar mag afschrijven, zelfs als u voorziet dat uw tweede- of derdehands auto het niet langer (en dan nog met geluk!) dan drie jaren vol zal houden.

Daar staat tegenover dat als uw Ansje Tweedehandsje op enig moment echt en definitief door de assen zakt (dat geldt trouwens ook voor andere bedrijfsmiddelen) en uw onderneming definitief verlaat, het nog niet afgeschreven gedeelte van de boekwaarde in één keer ten laste van het resultaat gebracht mag worden.

Niet willekeurig afschrijven

Waar u in geval van tweedehandse bedrijfsmiddelen verder even rekening mee dient te houden, is dat de regeling waarbij u in verband met de economische crisis bedrijfsmiddelen willekeurig in twee jaar mag afschrijven enkel geldt voor nieuwe bedrijfsmiddelen.

Voor personenauto’s is dat niet zo’n probleem omdat deze (met uitzondering van zeer zuinige auto’s) toch al niet onder deze regeling vallen.


Gibo Groep

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Een onderneming die een investering doet, kan onder bepaalde voorwaarden investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je…
Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke…
Het huidige standaard btw-tarief in Nederland is nu 21%. Dat btw-tarief was nog 12% toen het btw-stelsel in 1969 van start ging. In dit overzicht vind…