Tweedehands vaak prima alternatief
Bedrijfsmiddelen hoeft u niet altijd nieuw te kopen. In veel gevallen kunt u makkelijk volstaan met tweedehands spullen. Dat scheelt in de kosten en het onderhoud hoeft niet eens duurder te zijn.

Kostenaftrek
Als ondernemer doet u met enige regelmaat (grote) uitgaven. Maar heeft u wel eens aan de aanschaf van eerder gebruikte bedrijfsmiddelen gedacht? Dat kan erg veel schelen in de kosten terwijl de spullen niet slechter of (veel) duurder in het onderhoud hoeven te zijn.

Bovendien: anders dan de gemiddelde particulier kunt u reparatie- en onderhoudskosten gewoon als aftrekpost op uw resultaat opvoeren, dus ook daar hoeft u het niet om te laten.

Verder bestaat ook voor investeringen in tweedehandse bedrijfsmiddelen gewoon recht op investeringsaftrek.

Niks mis mee dus.

2 zaken om rekening mee te houden
Wel zijn er twee zaken waar u even rekening mee moet houden.

Afschrijven

In de eerste plaats geldt voor alle bedrijfsmiddelen een afschrijvingstermijn van vijf jaar. Voor sommige bedrijfsmiddelen geldt zelfs een langere termijn, maar die laten we even buiten beschouwing.

U dient er dus rekening mee te houden dat u ook op een eerder gebruikt bedrijfsmiddel niet meer dan 20% per jaar mag afschrijven, zelfs als u voorziet dat uw tweede- of derdehands auto het niet langer (en dan nog met geluk!) dan drie jaren vol zal houden.

Daar staat tegenover dat als uw Ansje Tweedehandsje op enig moment echt en definitief door de assen zakt (dat geldt trouwens ook voor andere bedrijfsmiddelen) en uw onderneming definitief verlaat, het nog niet afgeschreven gedeelte van de boekwaarde in één keer ten laste van het resultaat gebracht mag worden.

Niet willekeurig afschrijven

Waar u in geval van tweedehandse bedrijfsmiddelen verder even rekening mee dient te houden, is dat de regeling waarbij u in verband met de economische crisis bedrijfsmiddelen willekeurig in twee jaar mag afschrijven enkel geldt voor nieuwe bedrijfsmiddelen.

Voor personenauto’s is dat niet zo’n probleem omdat deze (met uitzondering van zeer zuinige auto’s) toch al niet onder deze regeling vallen.


Gibo Groep

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Je hebt een goed lopende zaak. Geldzorgen zijn er voor jou en jouw bedrijf niet bij. Je beschikt over een aardig vermogen en dat blijft bij de…
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling waarmee de overheid innovatie aanmoedigt. Wat de WBSO precies is, wanneer…
De hoogte van je afschrijvingen heeft invloed op je uiteindelijke resultaat. Met andere woorden: je kan een eventuele winst pas bepalen na aftrek van…