Klopt het dat onder de nieuwe werkkostenregeling er meer mogelijkheden zijn om een belastingvrije vergoeding te geven voor parkeren bij de eigen woning?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Antwoord

De spelregels voor het vergoeden van parkeerkosten onder de oude regeling van de loonbelasting – van vóór de invoering van de werkkostenregeling – zijn snel geschetst: een vergoeding behoort tot het loon, tenzij er sprake is van parkeerkosten bij de werkplek. Alleen die parkeerkosten kunnen belastingvrij worden vergoed.

Bij een auto van de zaak tot het bedrag van de werkelijke kosten; als de werknemer/de DGA zijn privé auto zakelijk gebruikt, is de vergoeding begrepen in de vrije kilometervergoeding van 19 cent.

Een vergoeding voor het stallen van de auto (van de zaak) in of bij de woning van de werknemer/de DGA vormt altijd belast loon. Lang geleden, vóór 2002, was dat anders, maar dat is historie.

Onder de werkkostenregeling geldt er een ruimere regeling

Als uw BV overstapt op de werkkostenregeling (WKR) – dat moet uiterlijk per 1 januari 2014 – kunt u gebruik maken van de nieuwe regeling voor het vergoeden van parkeergelegenheid bij de woning.

Onder de WKR mag een werkgever zijn werknemer – en dus een BV zijn DGA – een belastingvrije vergoeding geven voor parkeerkosten bij de woning.

Er zijn twee mogelijkheden

1 – De werkgever/de BV kan een belastingvrije vergoeding geven voor de kosten van een vergunning om bij de woning te parkeren. De werkgever kan zo’n vergunning ook belastingvrij verstrekken of ter beschikking stellen. Vereist is wel dat de vergunning geregistreerd staat op het kenteken van de auto van de zaak van de werknemer.

Heeft de werknemer een parkeervergunning op zijn naam staan voor een parkeerplaats bij de woning die ook door andere auto’s kan worden benut, dan is de vergoeding of verstrekking weer wel belast. De werkgever kan dat loon desgewenst onderbrengen in de 1,4% vrije ruimte van de WKR, zodat de werknemer de vergoeding toch onbelast kan incasseren.

2 – De werkgever kan een belastingvrije vergoeding geven voor het stallen van de auto van de zaak in de garage van de werknemer bij diens woning. Voorwaarde is dan wel dat de garage exclusief wordt gebruikt voor het stallen van de auto.

Als de garage gedeeltelijk ter beschikking blijft staan van de werknemer – en hij daar een fiets of andere privé spullen stalt – gaat de belastingvrije vlieger niet op: de vergoeding is dan weer belast loon. Ook hier is het mogelijk een belaste vergoeding onder de 1,4% vrije ruimte van de WKR te brengen.

Onduidelijk is hoe de Belastingdienst gaat controleren of de garage exclusief voor het stallen van de auto wordt gebruikt.

Bron: BelastingBelangen

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…