Voldoe jij aan deze criteria?

Of jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, wordt bepaald door de Belastingdienst. Die hanteert daarvoor specifieke criteria. Lees hier welke dat zijn.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als jij onderneemt, bent je niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst hanteert daarvoor specifieke criteria. De basis is dat je actief bent in het economisch verkeer, winst kunt verwachten en een bron van inkomen hebt.

Het belang om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien, is groot. Je hebt dan namelijk recht op diverse aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek.

Overigens: als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan kunt je nog wel ondernemer voor de omzetbelasting zijn.

Criteria

Om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kijkt de Belastingdienst onder meer naar:

Winst

Maak jij weinig winst of boek je zelfs structureel verlies? Zit er geen verbetering in? Dan word jij niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien. Gebruik deze calculator om jouw winst of verlies te berekenen »

Zelfstandigheid

Bepaal jij zelfstandig wat je met jouw bedrijf doet en hoe je werkt, of sturen anderen jou daarin? Zie ook: Ondernemingsplan: een goed begin is het halve werk »

Kapitaal

Heb je genoeg kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden? Zie ook: Crowdfunding – geen krediet, toch kapitaal »

Tijd

Je bent geen ondernemer als je veel tijd aan iets besteedt, zonder dat het iets oplevert. Daar staat weer tegenover dat je genoeg tijd in jouw werkzaamheden moet steken om ze rendabel te maken. Zie ook: Het urencriterium »

Opdrachtgevers

Wie zijn jouw opdrachtgevers en hoeveel zijn het er? Als jouw klanten voornamelijk familie en vrienden zijn, word jij niet als ondernemer aangemerkt. Zie ook: Elevator pitch: nieuwe klanten binnen een minuut »

Reclame

Is het voor de buitenwereld zichtbaar dat je een bedrijf hebt? Maak jij reclame, heb je een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier? Zie ook: 19 manieren om u naamsbekendheid te vergroten »

Risico

Loop je risico als ondernemer? Betalen opdrachtgevers mogelijk niet? Gebruik je ‘jouw goede naam’ voor je werkzaamheden? Ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van jouw producten en diensten? Zie ook: Risico-analyse: breng zwakheden en bedreigingen in kaart »

Aansprakelijkheid

Als jij aansprakelijk bent voor de schulden van jouw onderneming, dan ben je mogelijk ondernemer. Zie ook: Beperk uw aansprakelijkheid »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Met de jaarwisseling voor de deur wil je misschien nog actie ondernemen, zodat je 2022 financieel optimaal kunt afsluiten. Om je op weg te helpen,…
Wanneer reiskosten aftrekbaar zijn van de aangifte inkomstenbelasting kan per situatie anders zijn. In sommige gevallen zijn deze aftrekbaar van de…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….
Tijdens het intensieve proces van een bedrijfsovername zie je als ondernemer makkelijk belangrijke zaken over het hoofd. In dit artikel zetten we 6…
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…