Als een werknemer een verklaring geen privégebruik bij u inlevert, dan mag u de bijtelling achterwege laten. Hij moet wijzigingen in zijn situatie wel zo snel mogelijk doorgeven.

Inhoudsopgave

Wanneer moet u een verklaring geen privégebruik intrekken?

Een verklaring geen privégebruik auto geldt in principe voor onbepaalde tijd. Bepaalde wijzigingen in de situatie van je werknemer zorgen er echter voor dat hij moet worden ingetrokken.

  • Je werknemer gaat in het kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijden;
  • Je werknemer heeft niet langer een auto tot zijn beschikking;
  • Je werknemer gaat in een bestelauto rijden die hij buiten werktijd niet kan gebruiken;
  • Je werknemer gaat in een bestelauto rijden waarvoor een schriftelijk verbod op privégebruik geldt;
  • Je werknemer gaat in een bestelauto rijden die (bijna) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen;
  • Je werknemer gaat in een bestelauto rijden waarvoor eindheffing geldt;
  • Je werknemer gaat in een (bestel)auto rijden waarvoor een (collectieve) afspraak voor het privégebruik met ons is gemaakt.

De volgende wijzigingen leiden niet tot intrekken van de verklaring:

  • Je werknemer geeft een verandering van het kenteken op;
  • Je werknemer geeft het kenteken op dat nog niet bekend was toen hij de verklaring aanvroeg.

Doorgeven aan de Belastingdienst

Je werknemer moet alle wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst met het online formulier ‘Wijzigen of intrekken verklaring geen privégebruik auto’. Dit kan hij doen door met DigiD in te loggen op de site van de Belastingdienst of aanvragen via de BelastingTelefoon.

Binnen 8 weken na ontvangst krijgt hij bericht van de Belastingdienst over de wijziging of intrekking van de verklaring. Bij intrekken van de verklaring moet Je werknemer jou zo spoedig mogelijk informeren. U ontvangt ook een brief over de intrekking met informatie die voor u als werkgever belangrijk is.

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Ondernemingen moeten belasting betalen over de winst: de vennootschapsbelasting. Dit zijn de voorwaarden plus de tarieven in…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…