Als u het niet eens bent met een aanslag van de Belastingdienst, dan kunt u daar bezwaar tegen aantekenen. Bent u daar echter te laat mee, dan kunt u alleen nog een verzoekschrift sturen.

Verzoekschrift tot vijf jaar

Een bezwaarschrift is doorgaans de geëigende methode om aan te geven dat u het niet eens bent met een beslissing van de Belastingdienst, bijvoorbeeld een aanslag inkomstenbelasting.

Maar als een bezwaar niet meer mogelijk is omdat u te laat bent met insturen, dan rest u niets anders dan een verzoekschrift. Dit kan tot vijf jaar na het einde van het jaar waarin de aanslag werd opgelegd.

Fiscus moet antwoorden

Als u een verzoekschrift stuurt, is de Belastingdienst verplicht om de aanslag of beschikking nogmaals te bekijken en een antwoord te geven op uw verzoek.

Als de Belastingdienst het met u eens is dat de aanslag onjuist was vastgesteld, krijgt u ambtshalve vermindering. Ofwel: het bedrag wordt verlaagd, hoewel de Belastingdienst hier wettelijk niet toe verplicht is.

Geen bezwaar of beroep mogelijk

Het antwoord dat u krijgt van de Belastingdienst is definitief. Als u het er niet mee eens bent, dan kunt u geen bezwaar aantekenen, en u kunt ook niet in beroep gaan bij de rechtbank.

De inhoud van het verzoekschrift

U richt het verzoekschrift aan de Belastingdienst met het verzoek om het bedrag te verminderen. Geef aan wat het bedrag zou moeten zijn, en laat met een berekening zien hoe u tot dat bedrag bent gekomen.

De volgende gegevens moet u in het verzoekschrift opnemen:

  • Naam, adres en telefoonnummer;
  • Een adres in Nederland waar de rechtbank de post naartoe kan sturen;
  • Stuur een kopie van de aanslag mee, inclusief eventuele bewijsstukken;
  • Motivatie. Geef duidelijk aan waar u het niet mee eens bent en waarom. Wilt u de hoogte van een bepaalde aanslag aanvechten, geef dan aan hoe hoog het bedrag volgens u zou moeten zijn en laat zien hoe u dat bedrag heeft berekend.
  • Verzoek om het verzoekschrift toe te mogen lichten;
  • Datum waarop u het verzoekschrift stuurt;
  • Handtekening.
Lees ook…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…
Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting. Van btw-aangifte tot loonheffingen. Als ondernemer heb je te maken met verschillende soorten belastingen….
Bij het woord belasting staan ondernemers meestal niet direct te juichen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving….
Bij de oprichting van een management-bv schuif je een vennootschap tussen jezelf en de onderneming waar je werkzaamheden voor verricht. Het is een…
Als het gaat om btw hebben ondernemers vaak veel vragen. Ben ik btw-plichtig? Welke tarieven gelden voor de diensten die ik lever? En wanneer en hoe…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…