Wie is aansprakelijk voor een btw-schuld?
Bij een btw-schuld is óf de ondernemer zelf, óf de rechtspersoon aansprakelijk. Dit hangt af van de rechtsvorm van de onderneming. Er zijn echter uitzonderingen.

1. Ondernemer aansprakelijk voor btw-schuld
Een ondernemer is zelf aansprakelijk voor btw-schulden bij de volgende rechtsvormen:

– Eenmanszaak
– Maatschap
– Vennootschap onder firma
– Man/vrouw-firma
– Commanditaire vennootschap (Aansprakelijkheid geldt voor beherende vennoten, niet voor stille vennoten)
– Vereniging (niet bij notariële akte opgericht)

2. Rechtspersoon aansprakelijk voor btw-schuld
Is de rechtsvorm een rechtspersoon? Dan is de rechtspersoon aansprakelijk voor btw-schulden, omdat hij als eigenaar van de onderneming wordt gezien.

Dit geldt bij de volgende rechtsvormen:

– Besloten vennootschap
– Naamloze vennootschap
– Vereniging of Stichting (statuten opgenomen in een notariële akte)
– Coöperatie

Uitzonderingen
a. Bij wanbeheer kan de directeur of eigenaar van een onderneming alsnog hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Zie ook: Wanneer zijn bestuurders aansprakelijk»

b. Elk onderdeel van een fiscale eenheid omzetbelasting kan aansprakelijk worden gesteld voor de belastingschulden van de andere onderdelen.

c. Een fiscaal vertegenwoordiger van een buitenlandse ondernemer is tot het bedrag van de zekerheid medeverantwoordelijk én aansprakelijk voor de btw die de buitenlandse ondernemer moet betalen.

Bron: Belastingdienst

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling waarmee de overheid innovatie aanmoedigt. Wat de WBSO precies is, wanneer…
Prinsjesdag is niet alleen de dag waarop we de Gouden Koets door de Haagse binnenstad zien rijden, het is ook de dag waarop het Belastingplan voor het…
Denk je erover om een bestelauto te kopen? Dan is het goed om te weten dat rijden met een grijs kenteken fiscale voordelen heeft. Wel stelt de…