Werknemer heeft een Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik, maar rijdt toch privé. Aan wie wordt de naheffingsaanslag opgelegd?

“Een werknemer heeft een verklaring UZGB. De Belastingdienst constateert dat privé gereden is met de bestelauto en gaat over tot het opleggen van een naheffingsaanslag. Aan wie wordt de naheffingsaanslag opgelegd?”

Antwoord
De hoofdregel is dat de naheffingsaanslag aan de werknemer zal worden opgelegd. Indien de werkgever een onjuiste verklaring heeft afgelegd, indien hij de werknemer toestemming heeft gegeven of als hij weet dat de werknemer de auto voor privédoeleinden gebruikt, dan wordt de naheffingsaanslag aan de werkgever opgelegd. Het is aan de Belastingdienst om aan te tonen dat de werkgever op de hoogte was (of op de hoogte had kunnen zijn) van het privégebruik.

Terug naar: 11 vragen over de Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto »

Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?