Categorieën

Je bedrijf heeft een financiële meevaller of zelfs een goede winst behaald en jullie besluiten om die reden een goed doel te steunen. Dit is niet alleen in het belang van het goede doel, maar ook van je bedrijf. Naast dat het de naam van je bedrijf ten goede komt, zijn er ook een aantal fiscale voordelen waar je van kunt profiteren. Hoe dit precies zit, leggen we in dit artikel uit.

Inhoudsopgave

Giften door een bv worden onderverdeeld in twee categorieën. Allereerst zijn er giften met een zakelijk karakter. Denk hierbij aan sponsoring waarmee het bedrijf de eigen naamsbekendheid vergroot of giften waarbij de bv belang heeft. Daarnaast zijn er giften uit vrijgevigheid. Dit zijn giften waar geen tegenprestatie tegenover staat.

Giften met een zakelijk karakter

Als de gift in het belang van het bedrijf is, heeft deze een zakelijk karakter. In dit geval is het bedrag dat is geschonken aftrekbaar als bedrijfskosten. Hier zit geen minimum of maximum aan verbonden, maar je moet als ondernemer uiteraard wel kunnen aantonen dat jij deze kosten hebt gemaakt.

Giften uit vrijgevigheid

Giften uit vrijgevigheid aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn zakelijk aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst kun je via het programma ANBI opzoeken of de instelling waaraan je iets geeft inderdaad een ANBI is en hier lees je ook aan welke voorwaarden een ANBI moet voldoen. Er is geen minimumbedrag voor de giften van bv’s, maar wel een maximumbedrag. Het maximumbedrag bedraagt 50% van de winst met een absoluut maximum van €100.000.

Is de instelling waaraan je als bv schenkt een culturele instelling die de status culturele ANBI heeft, dan kan je van een extra aftrek profiteren. Voor dit soort giften wordt de aftrek namelijk met 50% verhoogd, met een jaarlijkse maximale verhoging van €2.500. We leggen dit met een voorbeeld aan je uit: stel dat je als bv € 3.000 schenkt aan een culturele ANBI. Dan betekent dat dat je € 4.500 mag aftrekken (3.000 x 1,5).

Gift doen via bv of privé?

Voor giften als bv gelden andere regels dan voor particuliere giften. Waar een gift vanuit een bv geen minimum heeft, heeft een particuliere gift een minimum van 1% van het verzamelinkomen. Bij een privégift is, als je bijvoorbeeld een verzamelinkomen van €50.000 hebt, de eerste €500 niet aftrekbaar. Bij een bv is daarentegen dus geen drempel en is die eerste €500 dus wel aftrekbaar. We kunnen dus stellen dat het slimmer is om giften te doen vanuit de bv dan privé. Hiermee profiteer je voor de volle honderd procent van de aftrek.

Dus kortom: Ja, giften aan goede doelen zijn voor bv’s zakelijk aftrekbaar. Sterker nog, het is voordeliger dan dat je als particulier iets schenkt aan het goede doel. Als je een culturele ANBI steunt dan is het fiscale voordeel nog groter. Is schenken aan goede doelen als bv een goed idee? Als je het ons vraagt wel! Maak de goede naam van jouw bv nog beter, profiteer van de fiscale voordelen en scoor karmapunten door een goed doel een steuntje in de rug te geven.

Gerelateerd lezen:

• De ondernemersaftrek
• De kleineondernemersregeling ziet er zo uit
• Alle aftrekposten voor ondernemers op een rij
• Zolder wordt bedrijfsruimte: wel of geen investeringsaftrek?

Lees ook…
Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke…
De btw-margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Wat zijn de voorwaarden? Een…
Over winst die je uitkeert aan aandeelhouders betaal je dividendbelasting. De tarieven verschillen nogal binnen Europa. Daarom hebben we de tarieven…