Je bedrijf heeft een financiële meevaller of zelfs een goede winst behaald en jullie besluiten om die reden een goed doel te steunen. Dit is niet alleen in het belang van het goede doel, maar ook van je bedrijf. Naast dat het de naam van je bedrijf ten goede komt, zijn er ook een aantal fiscale voordelen waar je van kunt profiteren. Hoe dit precies zit, leggen we in dit artikel uit.

Inhoudsopgave

Giften door een bv worden onderverdeeld in twee categorieën. Allereerst zijn er giften met een zakelijk karakter. Denk hierbij aan sponsoring waarmee het bedrijf de eigen naamsbekendheid vergroot of giften waarbij de bv belang heeft. Daarnaast zijn er giften uit vrijgevigheid. Dit zijn giften waar geen tegenprestatie tegenover staat.

Giften met een zakelijk karakter

Als de gift in het belang van het bedrijf is, heeft deze een zakelijk karakter. In dit geval is het bedrag dat is geschonken aftrekbaar als bedrijfskosten. Hier zit geen minimum of maximum aan verbonden, maar je moet als ondernemer uiteraard wel kunnen aantonen dat jij deze kosten hebt gemaakt.

Giften uit vrijgevigheid

Giften uit vrijgevigheid aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn zakelijk aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst kun je via het programma ANBI opzoeken of de instelling waaraan je iets geeft inderdaad een ANBI is en hier lees je ook aan welke voorwaarden een ANBI moet voldoen. Er is geen minimumbedrag voor de giften van bv’s, maar wel een maximumbedrag. Het maximumbedrag bedraagt 50% van de winst met een absoluut maximum van € 100.000.

Is de instelling waaraan je als bv schenkt een culturele instelling die de status culturele ANBI heeft, dan kan je van een extra aftrek profiteren. Voor dit soort giften wordt de aftrek namelijk met 50% verhoogd, met een jaarlijkse maximale verhoging van € 2.500. We leggen dit met een voorbeeld aan je uit: stel dat je als bv € 3.000 schenkt aan een culturele ANBI. Dan betekent dat dat je € 4.500 mag aftrekken (3.000 x 1,5).

Gift doen via bv of privé?

Voor giften als bv gelden andere regels dan voor particuliere giften. Waar een gift vanuit een bv geen minimum heeft, heeft een particuliere gift een minimum van 1% van het verzamelinkomen. Bij een privégift is, als je bijvoorbeeld een verzamelinkomen van €50.000 hebt, de eerste € 500 niet aftrekbaar. Bij een bv is daarentegen dus geen drempel en is die eerste € 500 dus wel aftrekbaar. We kunnen dus stellen dat het slimmer is om giften te doen vanuit de bv dan privé. Hiermee profiteer je voor de volle honderd procent van de aftrek.

Dus kortom: Ja, giften aan goede doelen zijn voor bv’s zakelijk aftrekbaar. Sterker nog, het is voordeliger dan dat je als particulier iets schenkt aan het goede doel. Als je een culturele ANBI steunt dan is het fiscale voordeel nog groter. Is schenken aan goede doelen als bv een goed idee? Als je het ons vraagt wel! Maak de goede naam van jouw bv nog beter, profiteer van de fiscale voordelen en scoor karmapunten door een goed doel een steuntje in de rug te geven.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Is een gift aan een goed doel zakelijk aftrekbaar voor een bedrijf?

Ja, een gift aan een goed doel is aftrekbaar als het voldoet aan de voorwaarden van de belastingwetgeving. Bedrijven kunnen giften doen aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en deze giften aftrekken van de winst. Per jaar bedraagt de aftrek ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. Je moet de giften schriftelijk kunnen bewijzen.

Hoe weet je welke goede doelen zijn aangesloten als ANBI?

Hiervoor kun je de website van de Belastingdienst raadplegen, waar een lijst te vinden is van ANBI’s. Of informeer bij het goede doel zelf.

Waarom zou een bedrijf een gift doen aan een goed doel?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf een gift zou willen doen aan een goed doel. Een bedrijf wil bijvoorbeeld zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door zijn financiële middelen te gebruiken om goede doelen te steunen. Of een bedrijf wil hierdoor zijn reputatie versterken bij zijn klanten, medewerkers en andere belanghebbenden. Tot slot kunnen bedrijven giften aan goede doelen aftrekken van de winst waardoor zij minder belasting hoeven te betalen.

Gerelateerd lezen:

• De ondernemersaftrek
• De kleineondernemersregeling ziet er zo uit
• Alle aftrekposten voor ondernemers op een rij
• Zolder wordt bedrijfsruimte: wel of geen investeringsaftrek?

Lees ook…
Tijdens het intensieve proces van een bedrijfsovername zie je als ondernemer makkelijk belangrijke zaken over het hoofd. In dit artikel zetten we 6…
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling waarmee de overheid innovatie aanmoedigt. Wat de WBSO precies is, wie…
Je komt er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via 3 belastingschijven. Omdat de…
Bij de oprichting van een management-bv schuif je een vennootschap tussen jezelf en de onderneming waar je werkzaamheden voor verricht. Het is een…
De eigen bijdrage voor een auto van de zaak is aftrekbaar van de fiscale bijtelling. Als voor een duurdere auto wordt gekozen, moet een hogere bijdrage…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…