De btw-aangifte staat weer voor de deur. Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer niet onderuit komt. Maar: een goed begin is het halve werk. In dit artikel leggen we je alles uit over de btw-aangifte zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Inhoudsopgave

Btw-aangifte

Btw betekent simpelweg belasting toegevoegde waarde en is de belasting die je als ondernemer betaalt over de gemaakte omzet. Dit bedrag betaal je aan de Belastingdienst en hiervoor doe je een btw-aangifte. De meeste bedrijven doen de btw-aangifte per kwartaal. Alleen voor ‘uitschieters’ zit dat anders. Bedrijven die per kwartaal meer dan €15.000 aan btw betalen doen namelijk maandelijks aangifte en bedrijven die per jaar minder dan €1.883 aan btw betalen doen juist maar één keer per jaar aangifte.

Zo doe je btw-aangifte

Je krijgt een brief van de Belastingdienst waarin staat dat je btw-aangifte moet doen. Je aangifte kun je doen via de website van de Belastingdienst maar ook via jouw boekhoudpakket of belastingadviseur.

Stel dat je per kwartaal aangifte doet, dan pak je de administratie van het afgelopen kwartaal erbij. Zorg dat je deze goed hebt bijgehouden, want dat scheelt je met het doen van de aangifte veel tijd.

Je bekijkt in de administratie hoeveel btw je het afgelopen kwartaal hebt ontvangen en hoeveel btw je het afgelopen kwartaal hebt betaald. Het verschil tussen de ontvangen en de betaalde btw moet je dan betalen aan de Belastingdienst. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer btw hebt betaald dan dat je hebt ontvangen. In dat geval is er sprake van een teruggaafbeschikking en krijg je geld terug.

Vrijgesteld van btw

Er zijn ook ondernemers die worden vrijgesteld van de btw. Dit zijn bijvoorbeeld de ondernemers die onder de Kleineondernemersregeling (KOR) vallen. Daarnaast zijn er ook wat uitzonderingen zoals bepaalde mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of journalisten die strikt voor één tijdschrift of website schrijven. Ga er niet zomaar vanuit dat je een btw-vrijstelling hebt, maar check dit altijd bij de Belastingdienst.

Uitstel vragen voor btw-aangifte

In tegenstelling tot andere aangiften bij de Belastingdienst is het voor de btw-aangifte alleen in uitzonderlijke situaties mogelijk om uitstel te krijgen. Wil je uitstel aanvragen? Dan moet je contact opnemen met een belastingkantoor bij jouw in de buurt. De Belastingdienst checkt dan of er sprake is van een ernstige calamiteit. Is dit niet het geval? Dan moet je gewoon op tijd je btw-aangifte doen en het bedrag betalen.

Btw-aangifte corrigeren

Controleer altijd voordat je begint met de btw-aangifte, of je administratie klopt en volledig is. Merk je nog een foutje op of moet je een privécorrectie doorvoeren omdat je privé gebruik hebt gemaakt van goederen en diensten van de zaak? Corrigeer dit eenvoudig in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Hoe je zo’n correctie doet? Als het gaat om een bedrag van €1.000 of minder dan mag je het bedrag verrekenen tijdens de eerstvolgende aangifte. Is dit niet het geval dan kun je dit corrigeren met het zogeheten formulier suppletie omzetbelasting van de Belastingdienst. Nu begin je goed voorbereid aan je btw-aangifte en kun je de btw-aangifte straks weer snel afvinken op de to-do-lijst.

Gerelateerd lezen:

• Wijzigingen wetgeving btw per 1 juli 2022
• Verhogen van het btw-tarief: een historisch overzicht van btw verhoging
• De belangrijkste btw-begrippen
• De basisbeginselen van de btw

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
De meeste ondernemers – ook zzp’ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de…
Ben je van een plan een woning, een bedrijfspand of een stuk grond te kopen? Dan moet je over de koopsom 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Er…
Tijdens Prinsjesdag 2022 werd duidelijk dat de zelfstandigenaftrek – een gunstige aftrekpost voor zelfstandig ondernemers – nóg sneller wordt…