De btw-aangifte staat weer voor de deur. Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer niet onderuit komt. Maar: een goed begin is het halve werk. In dit artikel leggen we je alles uit over de btw-aangifte zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Inhoudsopgave

Btw-aangifte

Btw betekent simpelweg belasting toegevoegde waarde en is de belasting die je als ondernemer betaalt over de gemaakte omzet. Dit bedrag betaal je aan de Belastingdienst en hiervoor doe je een btw-aangifte. De meeste bedrijven doen de btw-aangifte per kwartaal. Alleen voor ‘uitschieters’ zit dat anders. Bedrijven die per kwartaal meer dan €15.000 aan btw betalen doen namelijk maandelijks aangifte en bedrijven die per jaar minder dan €1.883 aan btw betalen doen juist maar één keer per jaar aangifte.

Zo doe je btw-aangifte

Je krijgt een brief van de Belastingdienst waarin staat dat je btw-aangifte moet doen. Je aangifte kun je doen via de website van de Belastingdienst maar ook via jouw boekhoudpakket of belastingadviseur.

Stel dat je per kwartaal aangifte doet, dan pak je de administratie van het afgelopen kwartaal erbij. Zorg dat je deze goed hebt bijgehouden, want dat scheelt je met het doen van de aangifte veel tijd.

Je bekijkt in de administratie hoeveel btw je het afgelopen kwartaal hebt ontvangen en hoeveel btw je het afgelopen kwartaal hebt betaald. Het verschil tussen de ontvangen en de betaalde btw moet je dan betalen aan de Belastingdienst. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer btw hebt betaald dan dat je hebt ontvangen. In dat geval is er sprake van een teruggaafbeschikking en krijg je geld terug.

Vrijgesteld van btw

Er zijn ook ondernemers die worden vrijgesteld van de btw. Dit zijn bijvoorbeeld de ondernemers die onder de Kleineondernemersregeling (KOR) vallen. Daarnaast zijn er ook wat uitzonderingen zoals bepaalde mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of journalisten die strikt voor één tijdschrift of website schrijven. Ga er niet zomaar vanuit dat je een btw-vrijstelling hebt, maar check dit altijd bij de Belastingdienst.

Uitstel vragen voor btw-aangifte

In tegenstelling tot andere aangiften bij de Belastingdienst is het voor de btw-aangifte alleen in uitzonderlijke situaties mogelijk om uitstel te krijgen. Wil je uitstel aanvragen? Dan moet je contact opnemen met een belastingkantoor bij jouw in de buurt. De Belastingdienst checkt dan of er sprake is van een ernstige calamiteit. Is dit niet het geval? Dan moet je gewoon op tijd je btw-aangifte doen en het bedrag betalen.

Btw-aangifte corrigeren

Controleer altijd voordat je begint met de btw-aangifte, of je administratie klopt en volledig is. Merk je nog een foutje op of moet je een privécorrectie doorvoeren omdat je privé gebruik hebt gemaakt van goederen en diensten van de zaak? Corrigeer dit eenvoudig in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Hoe je zo’n correctie doet? Als het gaat om een bedrag van €1.000 of minder dan mag je het bedrag verrekenen tijdens de eerstvolgende aangifte. Is dit niet het geval dan kun je dit corrigeren met het zogeheten formulier suppletie omzetbelasting van de Belastingdienst. Nu begin je goed voorbereid aan je btw-aangifte en kun je de btw-aangifte straks weer snel afvinken op de to-do-lijst.

Gerelateerd lezen:

Gerelateerd lezen:

• Wijzigingen wetgeving btw per 1 juli 2022
• Verhogen van het btw-tarief: een historisch overzicht van btw verhoging
• De belangrijkste btw-begrippen
• De basisbeginselen van de btw

Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke…
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…
Voor bedrijven die innoveren of de bedrijfsvoering milieuvriendelijker, energiezuiniger of duurzamer willen maken, zijn er aantrekkelijke fiscale…