In een ritregistratie staat wie op een bepaald tijdstip met een bepaald voertuig heeft gereden en welke afstand daarbij is afgelegd. Wanneer is het nodig om een rittenregistratie bij te houden, aan welke eisen moet die voldoen en op welke manier kan je dat doen? Wil je geen geld uitgeven aan een elektronisch kastje, dan kan je een kant-en-klaar formulier.

Wanneer is een ritregistratie nodig?

Een rittenregistratie is van belang bij een auto of bestelwagen van de zaak. Daarmee kan ook privé worden gereden, en dat voordeel ziet de Belastingdienst als loon in natura. Hierover moet via de loonheffing belasting worden betaald – de zogeheten fiscale bijtelling.

Hieraan valt alleen te ontkomen als per kalenderjaar aantoonbaar minder dan 500 kilometer privé wordt gereden. Een sluitende ritregistratie kan daarbij als overtuigend bewijs gelden, maar het is raadzaam om ook extra bewijsmiddelen als agenda en onderhoud- en brandstofbonnen te kunnen overleggen.

De ritregistratie moet door de berijder van de auto worden bijgehouden, maar wordt door het bedrijf gecontroleerd en in de administratie opgenomen.

Dit moet in een ritregistratie staan

Een sluitende ritregistratie moet aan de volgende eisen voldoen:

– Het merk van de auto;
– Het type auto;
– Het kenteken van de auto;
– De periode waarin de auto is gebruikt.

De volgende ritgegevens:

– De gebruiker;
– De datum;
– Het ritnummer;
– Begin- en eindstand van de kilometerteller;
– Vertrek- en aankomstadres (let op; rijdt u vanaf uw werkadres naar een afspraak en daarna weer terug, dan wordt dat als twee ritten gezien);
– De route (wanneer het geen gebruikelijke route was);
– Of het een privé- of een zakelijke rit was;
– De zakelijke kilometers (incl. woon-werkverkeer);
– De privé-omrijkilometers, wanneer tijdens een reis zowel zakelijke als privékilometers worden gereden.

Verzuimboete

Voldoet de rittenregistratie niet aan de bovenstaande eisen dan kan een forse verzuimboete volgen. Die staat momenteel (2015) op € 5.278.

Manieren om een ritregistratie bij te houden

Er zijn verschillende manieren om een ritregistratie bij te houden, schriftelijk of elektronisch.

Schriftelijk
De meest gangbare manier om een ritregistratie bij te houden is met een ritregistratieformulier of een ritregistratieboekje. Daarin kunnen alle gegevens die voor de Belastingdienst van belang zijn, worden opgeschreven.

Elektronisch
Een ritregistratie kan ook elektronisch worden bijgehouden. Het gaat dan om een kastje met GPS-techniek dat de locatie van de auto via de satelliet bepaalt en details als startpunt, route en eindpunt vastlegt. Deze mogelijkheid zit overigens ook al in sommige draagbare navigatiesystemen.

Lees ook:

– Bijtellingsregels 2016 »
Naar de golfbaan: een zakelijke autorit »
Lunchrit valt onder woon-werkverkeer »
Zakelijk rijden op motor of scooter »
Formulier ritregistratie »

.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
De btw-margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Wat zijn de voorwaarden? Een…
Of het nou gaat om een huurpand, eigen kantoor of een kantoor aan huis, de vraag is altijd: Is het met of zonder…
Je bent ondernemer en de zaken gaan lekker, maar je zit soms met wat vragen. Vragen waar je graag een antwoord op hebt omdat die antwoorden…