24 oktober 2011
Effectief veranderen? Volgens Ben Tiggelaar is het de kunst om goede, bewuste voornemens tot nieuwe, onbewuste gewoontes te maken. In zijn nieuwe boek 'Dit wordt jouw jaar!' wijst hij de weg.

Slechts vijf procent van ons gedrag is bewust, gepland gedrag. Maakt dat niet elke ‘verandergids’ bij voorbaat nutteloos?
“Dat zou je bijna denken, hè. Maar zo werkt het niet. We kunnen namelijk via ons bewuste gedrag ons onbewuste gedrag beïnvloeden. Dat werkt zo… De dingen die je elke dag opnieuw, onbewust doet, hebben een enorme impact op de resultaten in je zaak en privé. Dit gedrag wordt vooral gestuurd door de prikkels die dagelijks op je afkomen. En het organiseren van prikkels -werkprocessen, acties van andere mensen, reminders, beloningen, metingen en ga zo maar door- doe je bewust.
Het gaat om de kunst om goede, bewuste voornemens tot nieuwe, onbewuste gewoontes te maken. Daar zijn technieken voor die gedragswetenschappers wel kennen, maar veel ondernemers en managers niet. Daar gaat dit boek over.”

Je belooft ons 12 krachtige lessen in persoonlijke verandering. Kun je ons ook beloven dat we daarna eindelijk klaar zijn?
“Het goede nieuws is dat je met deze twaalf technieken bewezen betere keuzes maakt en meer grip krijgt op je gedrag. Het slechte nieuws is dat je, zeker als ondernemer, nooit “klaar’ bent. De markt verandert, je concurrenten veranderen, collega’s, vrienden en familieleden veranderen. Als je stopt met leren en ontwikkelen, boer je per definitie achteruit. Je bent dus nooit klaar. Eigenlijk weten we dat ook wel. Alles wat waardevol is, heeft aandacht en onderhoud nodig. Anders gaat het vroeg of laat naar de knoppen.”

Dit is je eerste boek waarbij je doctorstitel (‘Dr. Ben’) op het omslag staat. Trots op die verandering?   
“Heel eerlijk? Natuurlijk! Ik heb altijd interesse gehad in wetenschap en streef ernaar om mijn boeken en seminars te baseren op goed onderzoek. Door zelf te promoveren, dwing je jezelf tot een intensief leertraject. Zo’n titel krijg je niet cadeau, dus ik voer ‘m met plezier.
Ik heb er wel voor gekozen om een ‘tussenpositie’ in te nemen. Ik geniet er vooral van om wetenschappelijk materiaal te vertalen naar praktische toepassingen voor ondernemende mensen. Ik merk dat hier grote behoefte aan is en dat ik daar een waardevolle bijdrage aan kan leveren. Tja, mooie woorden misschien, maar ik meen het echt.”

DIT WORDT JOUW JAAR
Uitgeverij Tyler Roland Press, Soest
ISBN 978-90-794-4550-9

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

100% focus op je business

MijnZaak helpt je altijd en overal, zodat jouw focus blijft op je core-business. Kortom, alles wat je zoekt nu op één plek; juridische documenten op maat, 1-op-1 advies van experts en voordeel op + 50 diensten.

Lees ook…