Veel mensen verdienen wat bij. Deze bijverdiensten moeten jaarlijks opgegeven worden bij de belastingaangifte. Waar moet u op letten als u bijverdiensten heeft?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

In het geval van bijverdiensten kunt u denken aan bijvoorbeeld freelance-inkomsten van een journalist die elders een vaste baan heeft, schoonmaakwerk, het geven van bijlessen en het houden van kostgangers.

Pas op: als u een BV opricht – terwijl u nog in vaste dienst bent – kunt u geconfronteerd worden met een forse belastingaanslag nadat een investeerder geld in uw BV heeft gepompt.

Twee manieren van belasten

Bijverdiensten of freelance-inkomsten kunnen op twee manieren worden belast: via het winstsysteem of via het loonbelasting-systeem. Per werkzaamheid of opdracht bepaalt u welk systeem u toepast. In principe moet u het winstsysteem toepassen. De inkomsten uit uw werkzaamheden worden in box 1 belast als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

U kunt daarbij kosten die u maakt in verband met de werkzaamheden aftrekken. U bent in dit geval verplicht om een administratie bij te houden. U moet bijvoorbeeld een begin- en eindbalans en een resultatenrekening opstellen. Voor meer informatie over het bijhouden van een administratie kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Voer verschillende administraties

Als u verschillende soorten opdrachten heeft of verschillende soorten werkzaamheden verricht, dan houdt u daarvoor ook verschillende administraties bij. Voorbeeld: u maakt illustraties voor een aantal tijdschriften en u geeft rondleidingen. In die situatie houdt u twee aparte administraties bij, een voor de illustraties en een voor de rondleidingen.

Als u het winstsysteem toepast, heeft u geen recht op bepaalde belastingfaciliteiten die wel gelden voor ondernemers. U heeft bijvoorbeeld geen recht op Opdrachtgever houdt loonheffing in
Het is echter ook mogelijk om met uw opdrachtgever overeen te komen dat deze loonheffing voor u afdraagt. In dat geval past u het loonbelastingsysteem toe. Dit wordt de opting-in-regeling genoemd. De opdrachtgever moet dan aan bepaalde administratieve eisen voor een inhoudingsplichtige voldoen. Als u dit met elkaar bent overeengekomen, dan meldt u dit in een gezamenlijke verklaring aan de Belastingdienst. Dit doet u voordat u met de werkzaamheden begint.

Kiest u samen met uw opdrachtgever voor het loonbelastingsysteem, dan draagt de opdrachtgever de ingehouden loonheffing af aan de Belastingdienst. De inkomsten worden niet als resultaat uit overige werkzaamheden, maar als loon belast in box 1. U hoeft geen administratie bij te houden. U kunt echter kosten die u heeft gemaakt, niet aftrekken. Wel kan de opdrachtgever bepaalde vergoedingen aan u verstrekken, bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen, of een vergoeding voor de aanschaf van een computer. Het is belangrijk dat u daarover goede afspraken maakt.

Aangifte doen

Na afloop van het jaar ontvangt u een jaaropgaaf van uw opdrachtgever. Op de jaaropgaaf staat onder meer vermeld hoeveel inkomsten u had en hoeveel loonheffing de opdrachtgever heeft ingehouden. Als u aangifte inkomstenbelasting moet doen, vermeldt u daarop de inkomsten en de ingehouden loonheffing.

LET OP: uw opdrachtgever zal voor u geen premies werknemersverzekeringen afdragen. Dat betekent dat u niet verplicht bent verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Als uw opdrachtgever niet bereid is loonheffing in te houden over uw inkomen, dan geldt voor u uiteraard het winstsysteem.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…