Vind de beste boekhouder uit je buurt

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Boekhouding uitbesteden

25 februari 2021  in BOEKHOUDING

Hoe selecteer je een boekhouder of accountant?

en boekhouder inschakelen is voor de meeste ondernemers een belangrijke stap. Je financiële administratie op orde hebben is van groot belang. Maar hoe vind je een goede boekhouder? Waar moet je op letten? De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Boekhouding uitbesteden? Bekijk welke opties mogelijk zijn

Waarom je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder?

Boekhouden is een vak apart. Zelf je belastingaangifte doen is niet eenvoudig. Hiervoor is veel specifieke kennis nodig. Bijna ieder jaar veranderen de regels. De meeste ondernemers schakelen daarom een boekhouder of belastingadviseur

in. 


Maar, wat laat je allemaal over aan de boekhouder? Er zijn allerlei mogelijkheden.Je kunt bijvoorbeeld:

  • de belastingaangiften en volledige boekhouding uitbesteden
  • de boekhouding zelf doen en belastingaangiften uitbesteden
  • de boekhouding en de btw-aangifte zelf doen en alleen de inkomstenbelasting (eenmanszaak) of vennootschapsbelasting en loonbelasting (BV) uitbesteden.

Het is belangrijk te realiseren dat je niet álles wat met financiën te maken heeft kunt uitbesteden. Het inzicht in cijfers en de verantwoordelijkheid blijven bij jou. Al betaal je de boekhouder 350 euro per uur, als hij vergeet om aangifte te doen, ben je zelf verantwoordelijk. Daarnaast ben je de enige die de ins en outs van je business kent.


Je zult dus ook zelf conclusies moeten trekken op basis van je cijfers. Inzicht in cijfers kun je dus ook niet delegeren aan je boekhouder of accountant. De basis van boekhouden moet je zelf kennen.

Wat kan je van je boekhouding uitbesteden aan de boekhouder?

Om te kunnen bepalen wat je zelf doet en wat je uitbesteedt, zijn de volgende vier punten van belang:


  1. Betrokkenheid: Je wilt zicht houden op de cijfers van jouw onderneming. Cijfers geven inzicht in de ontwikkeling van de omzet, de kosten en de marge. Ze geven aan of je onderneming levensvatbaar is. Ze laten zien of je klanten op tijd betalen en hoe het bedrijfsvermogen zich ontwikkelt. Als je alles uitbesteedt, loop je het risico het zicht op de cijfers te verliezen.
  2. Tijd en energie: Boekhouden is ongetwijfeld niet je passie. Anders was je wel boekhouder geworden. Waarschijnlijk geef je je tijd en energie liever aan iets anders. De boekhouding uitbesteden kan dan ook een verstandige keuze zijn. Maar pas op, wanneer je alles uitbesteedt en je het zicht op de cijfers verliest, kan het zomaar gebeuren dat de financiën je meer tijd gaan kosten dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
  3. Juistheid: Alles zelf doen, zonder verstand van zaken, is misschien niet handig. Want wanneer de cijfers niet kloppen, heb je geen goed stuurmechanisme en kloppen de belastingaangiftes ook niet.
  4. Kosten Boekhouder: Het beperken van de kosten is voor veel ondernemers een belangrijk aandachtspunt. Een accountant is duurder dan een boekhouder. En alles zelf doen, kost niets. Behalve wanneer je het fout doet, dan kan het ineens een heel duur geintje worden.


Boekhouding uitbesteden aan de juiste expert en methode kiezen

Bij de meeste ondernemers is het volgende scenario waarschijnlijk. Je wilt betrokken blijven bij je cijfers, je wilt er niet té veel energie in stoppen, de cijfers moeten kloppen en de kosten binnen de perken blijven. Wat nu? Je moet twee belangrijke keuzes maken. Wie neem je in de arm en volgens welke methode ga je werken?

Boekhouder of accountant?

‘Accountant’ (AA of RA) is een beschermd beroep. Dat betekent dat je er vanuit mag gaan dat de accountant zijn kennis op peil houdt. Een accountant is over hetalgemeen wel duurder dan een boekhouder.Iedereen (ook jij) kan morgen een administratiekantoor beginnen. Je bent boekhouder. Kennis en verstand van zaken zijn dus niet gegarandeerd. Sommige administratiekantoren leveren perfect werk, maar er is veel kaf onder het koren.

Boekhouding uitbesteden? Bekijk welke opties mogelijk zijn

Hoe vind je een goede boekhouder?

Hoe kom je erachter of je een goede boekhouder te pakken hebt? Stel veel vragen. Vraag hoe de boekhouder zijn kennis op peil houdt. Vraag collega-ondernemers naar hun ervaring. Vraag bij welke beroepsgroep de boekhouder is aangesloten en wat dat in de praktijk betekent.


Vraag ook of het administratiekantoor de bankafschriften automatisch inleest. Een kantoor dat bankafschriften nog handmatig verwerkt, maakt geen gebruik van de technologische mogelijkheden. Voor deze inefficiëntie betaal jij de kosten.En, belangrijk, spreek tenminste twee boekhouders, accountant- en/of administratiekantoren; alleen dan kun je een goede keuze maken.

Methode kiezen voor je boekhouding uitbesteden

Een tweede keuze die je moet maken, is de methode waarmee je wilt werken. Soms ben je gebonden aan de methode die de gekozen expert hanteert, maar wellicht doe je er goed aan om een expert te kiezen die de door jou gekozen methode ondersteunt. Welke opties zijn er?


  1. Online pakket: Er zijn diverse betaalbare online pakketten op de markt. Het grote voordeel van het gebruik van een online-pakket is dat jij en de boekhouder bij de cijfers kunnen en een taakverdeling kunnen maken. Zo kun je ervoor kiezen om zelf de boekhouding en btw-aangifte te doen. De expert controleert de door jou gevoerde boekhouding en doet de einde jaars aangifte (btw en inkomstenbelasting in geval van een eenmanszaak en btw, vennootschapsbelasting en loonbelasting in geval van een bv). Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouder de volledige boekhouding te laten voeren. Je hebt dan door het online-pakket wel zelf zicht op hoe je er financieel voor staat.
  2. Alles uitbesteden: Wanneer je alles uitbesteedt, lever je maandelijks alle bonnen, facturen en bankafschriften in bij de boekhouder. De boekhouder verwerkt alles in de boekhouding en verzorgt de belastingaangiften. Deze methode kost je waarschijnlijk de minste energie, maar je bent dan ook het minst betrokken.Het is zaak om af te stemmen hoe je betrokken blijft bij de cijfers. Heldere maandelijkse rapportages en eens per kwartaal samen door de cijfers lopen kan de oplossing zijn.
  3. Excel: Wanneer je onderneming nog erg klein is, kun je er voor kiezen om de facturen inExcel bij te houden. Van een echte boekhouding is alleen geen sprake. De kans isreëel dat de boekhouder alle facturen alsnog in zijn boekhouding gaat verwerken om de belastingaangifte(n) te kunnen doen.

Vind de beste boekhouder uit je buurt

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Je wensen

Je gegevens

Ontvang offertes

Binnen 24 uur reactie

Gespecialiseerd in zzp & mkb

Zeer voordelige tarieven

Op basis van postcode geselecteerd

Belastingadviseurs en Boekhouders

''Ze hebben voor mij bij een aantal boekhouders mijn vraag neergelegd. ik heb hierop 4 reacties gehad. Sommigen waren goed voor mij, anderen wat minder.''

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

Remon, Beveiliger

100% vrijblijvend | Al 1172 x aangevraagd