2 November 2017

Column Leen Zevenbergen

Waar let een investeerder / financier op bij je poging om geld op te halen? Angel Investor Leen Zevenbergen gaat in op de belangrijkste don'ts. En op het verschil met financiering in Amerika.

Nuchterheid vs opportunisme

Geld ophalen, is dat in Nederland anders dan in andere landen? Over het algemeen wordt gezegd dat de Europese of nuchtere Rijnlandse benadering conservatief is en er veel gekeken wordt naar de prestaties in het verleden. Daarentegen is de Amerikaanse of Angelsaksische benadering veel opportunistischer en kijkt men daar naar de potentie in de toekomst. En tussen die twee benaderingen zit echt een immens verschil. Dat verschil is zo groot dat de fouten die je kunt maken bij het ophalen van geld in Nederland soms haaks staat op die in de VS. Over die fouten wil ik het even hebben.
“Ik denk eerlijk gezegd veel meer Angelsaksisch in het ophalen van geld, terwijl ik toch diep in mijn hart een echte Rijnlander ben.”

Succes in Sillicon Valley

Lang geleden moesten wij heel veel geld ophalen voor een start-up in Silicon Valley. Een ongelooflijke ervaring. Maandagochtend negen uur begonnen we onze powerpointpresentatie met een waanzinnig ervaren team en een super goed businessplan. Maar nog geen bedrijf en nog geen enkele historie. Na 1 uur presenteren keken de VC’s elkaar aan en vroegen hoeveel wij nodig hadden. Tien miljoen was ons antwoord. Weer keken ze elkaar aan en gaven als antwoord: “We do it, stay in the building so we can sign this afternoon.”
Puur op potentie en het team.
“Ga geen ingewikkelde, langdradige verhalen vertellen.”
Dat is in Nederland onmogelijk, zeker voor dergelijke bedragen. Daar moet je gewoon een goede due diligence doen voor dergelijke bedragen. Kleinere bedragen haal je vaak op bij zogenaamde ‘angel investors’, die natuurlijk veel meer letten op de ondernemer en zijn of haar plan.

4 afknappers bij financiering

En daar zit dan het volgende grote verschil; in welke fase zit je met je bedrijf? Laten we even uitgaan van de start-up, of scale-up, de nog sterk ondernemende fase. Wat moet je dan vooral NIET doen?
  1. Ingewikkelde verhalen vertellen, een onduidelijke propositie hebben, uitgaan van jouw technologische superioriteit, een langdradig betoog houden.
  2. Het niet tonen van je eigen durf en ondernemerschap, zelf geen risico durven of willen nemen, het niet samen willen doen met de investeerder.
  3. Niet weten wat je exact met het opgehaalde geld wilt gaan doen en niet weten hoe een exit eruit ziet.
  4. Geen uitstraling hebben. Geen shiny eyes, zoals Amerikanen dat noemen.
Dat zijn vier categorieën no no’s die in ieder geval mij als Angel zouden doen afhaken. Maar ik denk eerlijk gezegd veel meer Angelsaksisch in het ophalen van geld, terwijl ik toch diep in mijn hart een echte Rijnlander ben. 
 
Zo zie je maar; ondernemers geloven in kansen en toekomst, terwijl ze hun bedrijf vaak duurzaam aansturen. Beide modellen van denken gaan dus vaak samen en dat vergeten, is de grootste afknapper.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…