Google Nederland signaleert dat steeds meer Nederlanders buitenlandse websites bezoeken. Qua internetgebruik en wereldoriëntatie lopen wij voorop in vergelijking met de ons omringende landen. Nederlandse bedrijven profiteren nog te weinig van die voorsprong. Met de Export Business Map hoopt Google daarbij te helpen.

De wereld internationaliseert, maar toch zit de Nederlandse exportquote al jaren lang op 30 procent. Volgens MKB-Nederland ‘kan en moet dat beter’. Onderzoek wijst uit dat bedrijven die actief zijn op internet sneller groeien. Toch is het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven in dat opzicht nog niet actief op internet.

Export Business Map
En dat terwijl de wereld als het ware binnen handbereik ligt. De Export Business Map van Google biedt het mkb inzicht in de belangrijkste exportmarkten voor hun sector. Van de 12 meest relevante exportlanden voor Nederlandse bedrijven (Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, China, Zweden, Rusland, Tsjechië) is een overzicht gemaakt. De Map geeft voor elke markt statistieken zoals gegevens over de populatie, zoekgedrag, gebruik van mobiele telefonie en social media en een overzicht met lokale feestdagen en andere belangrijke datums.

Meeste toegevoegde waarde
Overigens blijkt de dienstensector met een aandeel van bijna 50% veruit de meeste waarde toe te voegen aan de binnenslands geproduceerde uitvoer, terwijl de verwerkende industrie een derde aan waarde toevoegt. Zo blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank.

Meer weten over export? U leest er alles over in tijdschrift nr 5. Als u nu lid wordt van De Zaak, krijgt u dat nummer automatisch thuis gestuurd. Bovendien profiteert u tijdelijk van een aantal aantrekkelijke voordelen »
 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…