De ogen van heel Nederland zijn zaterdag gericht op Gouda. Want hier is dit jaar de officiële intocht van Sinterklaas. Wat betekent dit voor de ondernemers in Gouda?

“Al sinds ergens in mei bekend werd dat Gouda de intocht mocht verzorgen, zijn wij intensief betrokken bij alle plannen rond Sinterklaas,” vertelt Karel Baarspul, secretaris van de Samenwerkende Ondernemers Gouda. “Samen met de gemeente hebben we nagedacht over hoe we Gouda deze weken goede PR gaan geven. Zo hebben wij bedacht dat we de gelegenheid wilden aangrijpen om de twee bekendste producten van Gouda in de schijnwerpers te zetten. De kaas- en stroopwafelpiet zijn dus ons idee.”

Uitpakken
Verder wordt Gouda van onder tot boven in de juiste stemming gebracht. Baarspul: “Op het marktplein zijn we druk bezig om cadeautjes in de bomen te hangen en het plein aan te kleden met jute zakken en Zwarte Pieten. Ook komt er in een leegstaand winkelpand een heuse Sinterklaaswinkel vol cadeautjes. De feestverlichting boven de winkelstraten is vervangen door speciale Sinterklaasversiering. Winkels hebben bovendien speciaal Gouda-sinterklaasinpakpapier laten maken en posters opgehangen. Als stad staan we zaterdag enorm in de belangstelling, dus we pakken groots uit.”

Tijdens de intocht, die vooral wordt geregisseerd door omroep NTR, zijn een aantal winkels langs de route een paar uur slecht bereikbaar vanwege de drukte. Ondanks dat het om een zaterdag gaat, is dat niet erg, zegt Baarspul. “Dat is de prijs die je betaalt om in de belangstelling te staan. We proberen die aandacht ook tot 5 december vast te houden. In de weekenden van 22 en 29 november zijn er opnieuw grote evenementen voor kinderen rond Sinterklaas. We hopen dat het dan weer lekker druk wordt, zodat Gouda echt bekend komt te staan als Sinterklaasstad. Die feestdag was een beetje een ondergeschoven kindje hier, maar daar brengen we nu voor altijd verandering in.”

Belangstelling
Mia Schaap is eigenaresse van bloemenwinkel De Illusie in Gouda. Met een werkgroep van de ondernemersvereniging is ze dag en nacht bezig om Gouda ‘zo Sinterklaas mogelijk aan te kleden’. (Kun je zometeen even terugbellen? Ik sta nu op een hoogwerker om pakjes in een boom te hangen.)

Schaap: “Dit is echt vrijwilligerswerk. Gouda is een ontzettend leuke stad, en met de intocht hebben we de kans om dat aan heel Nederland te laten zien. ” Op de lange termijn denkt Schaap dat de intocht goed zal zijn voor Gouda, en dus ook voor haar bloemenwinkel. “We maken er echt een feest van. Zaterdag ziet heel Nederland hoe geweldig onze stad is. Daar willen ze dan vast een keer naartoe.”

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…