Sinds 1 oktober proberen in heel Nederland rokers en niet-rokers elkaar te helpen om 28 dagen lang te stoppen met roken. Via sociale media en een speciale app worden rokers aangemoedigd om de sigaret definitief te doven. Sommige ondernemers springen hier graag op in.

Mirella Satoor de Rootas werkt als coach bij De Lijn, een praktijk voor psychotherapie in het Drentse Valthermond, en helpt cliënten met onder meer hypnosetherapie om van het roken af te komen. “In de maand oktober, Stoptober, zie ik een duidelijke toename in het aantal aanmeldingen”, zegt ze. “Aanvankelijk merkten we de populariteit van de e-sigaret. Het aantal aanmeldingen verminderde, we denken daardoor. Nu zie ik een forse toename: de afgelopen 2 weken bijna een verdubbeling.”

Volgens de coach hebben de verschillende praktijken de eerste vier jaar “heel veel mensen” behandeld. “In vier jaar tijd hebben we een slagingspercentage gemeten van tussen 67 en 72 procent. In totaal hebben 2000 mensen ons programma gevolgd. Tegenwoordig heb ik ook mijn werkveld verlegd naar e-healthprogramma’s, zodat we mensen ook op afstand kunnen begeleiden. Daarvoor maken we gedurende Stoptober ook extra reclame via radio en lokale media. We springen er zeker op in.”

Ondernemer Dimitri Kyriakoepoulos verkoopt met zijn SuperSmokerClub elektronische sigaretten. Die leveren volgens hem de smaakbeleving van een echte sigaret, maar zonder de nare gevolgen van roken. Extra reclame maken voor zijn product tijdens Stoptober lijkt hem niet nodig. “Wij verkopen sowieso in de maanden oktober tot en met maart meer e-sigaretten”, zegt hij rustig. “Mijn gevoel zegt dat Stoptober niks structureel verandert. 95 procent van de pogingen om te stoppen met roken mislukt namelijk. En er zijn zoveel alternatieven voor mensen om van het roken af te komen. Van pillen, acupunctuur en pleisters tot kauwgom en therapie.”

Mocht het plotseling druk worden, dan heeft Kyriakoepoulos nog genoeg Supersmokers op voorraad. “Als ik alle voorraad die we op de plank hebben liggen verkoop, dan hoef ik mijn leven niet meer te werken!”

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…