Duurzaamheid: we komen er niet meer onderuit. Gelukkig ziet een groot aantal bedrijven dat ook in en kiezen ze voor overstappen naar duurzame energie. Dat is energie uit bronnen die nooit ‘op' raken.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Denk aan zonne-energie, waterkracht of windenergie. Overweeg je ook groene energie als ondernemer? Hieronder 3 redenen waarom je dit vandaag nog moet afsluiten.

Voordelen van duurzame energie

Besparen: als ondernemer proberen we dat altijd te doen. Overstappen op duurzame energie is dan zeker iets wat daarbij kan helpen. Dat is vaak niet meteen het eerste waar je aan denkt. Er heerst soms nog een gedachte dat groene stroom duurder is dan ‘grijze’ stroom, maar dat is niet altijd waar. In sommige gevallen is groene stroom even duur of zelfs goedkoper. Helemaal als je al enige tijd niet bent overgestapt. De prijzen zijn de afgelopen tijd namelijk flink gedaald doordat er een groter aanbod is aan duurzame energieopwekking. 

Draag bij aan een beter milieu met je bedrijf

We zijn allemaal stuk voor stuk verantwoordelijk voor een duurzame wereld. Als consument, maar zeker ook als ondernemer. Verbruik je als bedrijf veel gas en elektriciteit? Dan kun je door het gebruik maken van duurzame energie helemaal impact maken op onze wereld en put je met je bedrijf de fossiele brandstoffen niet verder uit. Duurzame energie komt uit bronnen die onuitputtelijk zijn. Dus door middel van de zon met zonnepanelen, de wind met windmolens, waterkracht of aardwarmte. 

Kies voor eigen energiebronnen

Net als de consument op een huis, kun jij op het dak van je bedrijfspand ook zonnepanelen installeren en hiermee zelf je eigen energie opwekken. Dit installeren is best lastig, dus laat dat vooral door een vakman doen. Natuurlijk is dit in een begin een flinke investering, maar uiteindelijk zal dit zich terug betalen en bespaar je juist weer op de kosten. Helemaal als je zonnepanelen meer kWh opwekken dan dat jullie zelf nodig hebben. Die energie kun je dan weer terug leveren aan de energieleverancier.

Zit je bedrijf gevestigd in een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of staat het gebouw in een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je waarschijnlijk eerst een vergunning nodig voor het plaatsen van de zonnepanelen. Als dat het geval is, houd dan rekening met een aanvraagtermijn van gemiddeld 8 weken.

Staat je bedrijfspand op een groot terrein buiten de bewoonde gebieden? Dan zou je ook een eigen windmolen kunnen overwegen. Hier moet je van tevoren wel een vergunning voor aanvragen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Een duurzame energiebron is een energiebron die op een manier worden gewonnen dat het milieu niet wordt beschadigd. Hier zijn enkele voorbeelden van duurzame energiebronnen:

  • Zonne-energie: Het omzetten van zonne-energie in elektriciteit met behulp van zonnecellen. 
  • Windenergie: Het omzetten van de beweging van de wind in elektriciteit met behulp van windturbines.
  • Hydro-energie: Het omzetten van waterkracht in elektriciteit met behulp van waterturbines.
  • Bio-energie: Het gebruiken van biologische materialen, zoals afval en biomassa, om energie te produceren.
  • Geothermische energie: Het benutten van de warmte die van nature wordt geproduceerd door de aarde om elektriciteit te genereren.

 Deze energiebronnen zijn duurzaam omdat ze niet leiden tot vervuiling of uitputting van natuurlijke hulpbronnen, zoals kolen, olie of gas.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is elektriciteit die afkomstig is van duurzame bronnen zoals windenergie, waterkracht, zonne-energie en biobrandstoffen. In tegenstelling tot conventionele elektriciteit die vaak geproduceerd wordt door middel van verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie of aardgas, heeft groene stroom geen negatieve impact op het milieu.

Wat zijn voordelen van het overstappen naar groene energie?

Er zijn veel voordelen aan het overstappen op groene energie. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • Groene energie is veel milieuvriendelijker dan traditionele energiebronnen, zoals kolen, olie en gas, omdat het geen schadelijke uitstoot veroorzaakt, zoals CO2 of fijnstof. Dit leidt tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een verbetering van de luchtkwaliteit.
  • Groene energiebronnen zijn onuitputtelijk en kunnen op een duurzame manier worden gewonnen, waardoor ze een duurzame en betrouwbare energiebron zijn.
  • Op de lange termijn kunnen groene energiebronnen goedkoper zijn dan traditionele energiebronnen, omdat ze niet afhankelijk zijn van stijgende olie- en gasprijzen.
  • De overstap op groene energie kan leiden tot nieuwe banen en bedrijvigheid in de groene energie-industrie.
  • Door de afhankelijkheid van import van conventionele energiebronnen te verminderen, verbetert de overstap op groene energie de energie-onafhankelijkheid van een land.
  • Vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen kan de gezondheid van de bevolking verbeteren, vooral in stedelijke gebieden waar luchtverontreiniging een groot probleem is.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Een nieuwe energieleverancier kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. De grote vraag is: waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe…
Als ondernemer kies je zelf waar je gas en stroom afneemt. Maar, heb je je huidige contract voortijdig gestopt? Ben je overgestapt naar een andere…